Hajdu: Lehet, hogy a hajóban vannak még áldozatok

“Négy áldozatot még nem találtunk meg, nehéz szívvel állok ezért itt. Felkutatásukért mindent megteszünk,” mondta a Koreai Köztársaság Budapestre akkreditált katonai attaséja a Hableány-baleset szerdai összegző sajtótájékotatóján. Song ShunKeon ezredes megköszönte az eddigi munkát: a roncs kiemelését, az áldozatok felkutatását a magyar belügyminisztériumnak, a TEK-nek és a magyar lakosságnak is. Külön kiemelte a hazai búvárok áldozatos munkáját.

“Sokrétű volt a feladat, és nagyon nehéz. Nagyon nehéz, mert olyat kellett tennünk, amiben kellő rutinnal nem rendelkeztünk,” mondta a balesetet követő mentőakcióról a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János ismertetése szerint bár elsőre nehéznek tűnt, hamar kiderült, hogy kiválóan együtt tud működni a TEK állománya azokkal a civilekkel, akik a munkában segítettek.

“Mindenki tette a dolgát. Egy csapat volt,”

mondta. Hajdu köszönetet mondott minden segítőnek, akik valamilyen képességgel, technikával, tudással, vagy tapasztalattal hozzájárultak az elmúlt 13 nap munkájához. “Nélkülük nem sikerült volna,” tette hozzá. Ismertetése szerint különböző munkacsoportokat állítottak fel egy-egy részfeladat megoldására, ezeket TEK-es műveleti irányítók vezették. Éjjel-nappal dolgoztak, a búvárok a napfelkelték után azonnal merültek. Voltak hibák, de azokat mindig sikerült korrigálni, zárta. A mentési összköltségről Hajdu elmondta: várják a résztvevők igényeit, ha ezek beérkeznek, közölni fogják a végösszeget. Korrekten elszámolnak, tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a hivatalos állományból senki sem kért pszichológusi segítséget.

“Igen, lehet, hogy a hajóban vannak még áldozatok,”

válaszolta egy dél-koreai kérdésre. Hajdu szerint ha a négy holttest nincs a Hableány testébe, akkor a vízben kell lenniük. Nagy erőket mozgósítottak a keresésre, de szerinte nem szabad megfeledkezni arról, hogy hatalmas területről van szó, és az, hogy ennyi áldozatot már megtaláltak, nagy eredmény. ShunKeon ezredes szerint dél-koreaiak nem jártak a hajótestben, egy keresőkutyát engedtek be, de az nem jelzett.

Fotó: botost/444.hu

A Hableány még május 29-én este süllyedt el, miután ütközőtt az őt előző Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd közelében. A sétahajón 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a két fős személyzet. A borulás után hét utast sikerült kimenteni a Dunából, négy áldozatot még keresnek. A Hableány roncsát közel tízórás művelet során sikerült kiemelni kedden.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)