Magyar találmányok, amelyekre büszkék lehetünk

A magyarok mint megannyi helyen, a feltalálás terén is örökre ott hagyták a névjegyüket. Zseniális tudósaink és kutatóink találékonyak, ötletesek és kreatívak voltak, a világ történelmét alakították. Joggal vagyunk büszkék rájuk, nevüket és munkásságukat sosem feledjük. Június 13-a a magyar feltalálók napja, ez alkalomból bemutatjuk a legnevezetesebb találmányokat és feltalálókat.

Számítógép

A számítógépek világában élünk, elválaszthatatlan része a mindennapoknak, lakjon egy mobiltelefonban vagy fémházban az asztalunk alatt. Az első számítógépet Neumann János matematikusnak köszönhetjük, őt tartják a technológia atyjának. Neumann azt vallotta, hogy a számítógép nem egy vagy több emberé, hanem az egész emberiségé.

Színes televízió

A színes kép már természetes a tévében, de nem volt ez mindig így. A színes televíziót Goldmark Péter Károly mérnök és fizikus alkotta meg a negyvenes években.

Villanykörte
Amikor belépünk a lakásba, és felkapcsoljuk a villanyt, azt is egy magyarnak köszönhetjük, pontosabban háromnak. Just Sándor, Hanaman Ferenc és Bródy Imre alkották meg ugyanis volfrámszálas izzót, amely napjaink egyik legelterjedtebb villanykörtéje.

Golyóstoll
Az egyszerű, de mégis nagyon praktikus tárgyat, a golyóstollat az egykor újságíróként dolgozó Bíró László József találta fel 1930-ban.

Hologram
A holográfia olyan képrögzítő eljárás, amellyel háromdimenziós kép hozható létre. A találmány Gábor Dénes nevéhez köthető, aki ezért 1971-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat.

Béres-csepp
Béres József 1972-ben alkotta meg a róla elnevezett humángyógyászati készítményt, amely speciális formában tartalmaz nyomelemeket és ásványi anyagokat. Bérest kezdetben kuruzslással vádolták, 2000 óta azonban a Béres-csepp hivatalosan is gyógyszernek minősül.

Rubik-kocka
Rubik Ernő Kossuth-díjas építész és feltaláló logikai játéka, a Rubik-kocka hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte. Érdekessége, hogy 1975-ben csupán egy térbeli mozgás szemléltetésére hozták létre, később kiderült, hogy játékként is roppant szórakoztató.

Profimedia, Alamy

C-vitamin
Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, azaz az aszkorbinsavat, amely létfontosságú az emberi szervezet számára. Felfedezéséért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.

Profimedia, Alamy

Biztonsági gyufa
Bár az első gyufák már az 1800-as évek elején megjelentek, még néhány évtizedre szükség volt ahhoz, hogy biztonságossá is váljanak. A veszélyt végül 1836-ban Irinyi Józsefnek sikerült kiküszöbölnie.

…read more

Source:: Lokal.hu – Extra

(Visited 1 times, 1 visits today)