Schmidt: A németek mindig ideológiák foglyai voltak, Trump meg realista, mint Kohl vagy Schröder

Évtizedes távlatokra visszatekintő életút interjút adott az amerikai szélsőjobboldali összeesküvés-elméletgyűjtő, többszörösen visszaeső fake news blognak, a Gateway Punditnak Schmidt Mária ismert kormánypárti történész és futballrajongó, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója.

Az Index szemlézte a beszélgetést, ami egészen 1989-ig nyúlik vissza, amikor a Soros-ösztöndíjával Budapestre visszatérő ifjú történésztanonc Nagy Imre újratemetésénél elmondott beszédét hallgatva első alkalommal „szeretett bele” az akkor még erős pofaszakállal színpadra álló Orbán Viktorba.

Schmidt Mária,
a XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója
Fotó: botost/444.hu

Könnyű elveszni a szövegben, mert bekezdésnek nem mindenhol kapcsolódnak egymáshoz, de a lényeget tekintve

a beszélgetésnek két pólusa van: Orbán a jó, és főleg: Merkel a rossz. A magyar miniszterelnökről Schmidt azt mondja, 1994-ben ismerte meg, és azóta személy szerint nem is szavazott másra, csak a Fideszre.

Erős nemzetközi kapcsolait jó kapcsolattartó képességének tudja be: Benjamin Netanjahut például Schmidt szerint Orbán már azelőtt ismerte, hogy kormányra lépett volna, de lám, Donald Trump elnök is azt mondta, hogy kicsit mintha ikertestvérét látná a magyar kormányfőben.

Schmidt azt becsüli Orbánban, hogy kitart elvei mellett. 2015-ben kerítést épített, és az azóta is oda van építve, hiába volt ezzel a lépéssel olyan népszerűtlen Nyugat-Európában.

Schmidt ezután rátér kedvenc szabadidős elfoglaltságára, a német néplélek megállíthatatlan elkorcsosulására, amit a kancellár egy személyben testesít meg. Angela Merkelről Schmidt a következő megállapításokat teszi:

  • Nincsenek víziói.
  • Nincs elképzelései arról, merre kéne tartania a világnak.
  • Nem ismeri a történelmet.
  • Nem áll ki semmi mellett.
  • Nem mondott az elmúlt 14 évben egyetlen figyelemre méltó, akár idézhető mondatot sem.
  • Kiszolgál egyfajta mainstream igényt, ahelyett hogy utat mutatna.
  • Követő, nem vezető típus.
  • Megölte a politikai vitát Németországban, ahol mindenki egyetért vele.
  • Most épp zöld pártot csinál a CDU-ból, mert az a divatos.

Mint kiderül, Merkel inkább csak szimbolizálja az általános német züllést, tehát hogy a romantika hazájából, „Beethoven és Schiller otthonából” mára Németország egy kulturálisan kiszáradt ország lett, ahol már élő ember nem ismer fel egy Goethe-idézetet. Aztán mintha maga is belezavarodna:

„A németek mindig ideológiák foglyai voltak, legyen az nácizmus, szocializmus, vagy multikulturalizmus. Trump viszont egy realista politikus, mint Helmut Kohl vagy Gerhard Schröder.”

Ami még Schmidt szerint elmondható a németekről, hogy mindenkinek meg akarják mondani, hogy hogyan viselkedjenek (ezt egy CDU-s képviselővel folytatott beszélgetésből szűrte le, akinek nem tetszett, amit Izrael tesz a palesztinokkal), és a német politika ráadásul nem csak rossz irányba tart, de kifejezett untatja is – így például elkeserítő volt hallani, hogy a politikusok a csúcsjelölti vitán a jelöltek többsége arról beszélt, hogy nem jó az ha a Földközi-tengeren emberek fulladnak meg, mintha a világbéke egy reális cél lenne.

Még egy említésre érdemes része van az interjúnak. Schmidt azt elemzi, hogy Orbán azért használja inkább az illiberális jelzőt a konzervatív helyett, mert

„utóbbi megkopott már, …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)