Mennyi az idő? Hát még a szúnyog!

Országszerte sokkal több a csípőszúnyog, mint ahogy az elmúlt években tapasztalhattuk, az irtás is hatástalannak tűnik – írja a 24.hu.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa azt mondta a lapnak, valóban sokkal több a csípőszúnyog, mint az eddig évek hasonló időszakában.

A szakértő szerint az ártéri és oldalfoltos szúnyogokról van szó, és azért van belőlük most sok, mert a csapadékos idő miatt kikeltek az elmúlt években felhalmozott petéik. Ez a két faj ugyanis speciális érzékszervei segítségével felkutatja azokat a területeket, amelyeket nagy esőzések, áradás során elönt majd a víz, és oda rakja le petéit, egyelőre a szárazra.

A szúnyogtojások akár tíz évet is kibírnak anélkül, hogy fejlődésnek induljanak, az elmúlt évek aszályos, száraz időszakaiban nagyon sok pete halmozódott fel gyakorlatilag az ország minden pontján a potenciális szúnyogbölcsőkben. Ezeket a helyeket nevezzük tojásbanknak.

Most az esős időszakban rengeteg szúnyogot ontottak magukból ezek a tojásbankok, az irtás is szinte teljesen hatástalan, ugyanis a kifejlett szúnyogokat elpusztítja a méreg, de a tojásokra, lárvákra hatástalan, néhány nap múlva ugyanolyan tömegben jelennek meg az újabb és újabb generációk.

Kemenesi Gábor régóta a biológiai gyérítés országossá tételét szorgalmazza, mi is többször írtunk erről: a tenyészhelyekre kiszórt anyag a petéket és a lárvákat pusztítja, magyarán hatékonyabb, emellett más élőlényekre ártalmatlan. Az átállás azonban rengeteg időbe telne, így rövid távon semmiképp sem remélhetünk innen megoldást. (24.hu)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)