Öt ártatlan embert küldött börtönbe, most picsog, hogy ennek következményei lettek

Mióta a Netflix május utolsó napján bemutatta Ava DuVernay ötrészes minisorozatát, gyorsan darabokra hullott Linda Fairstein egykori ügyész élete és karriere. A When They See Us egy 1989-es ügyet dolgoz fel, amikor a New York-i Central Parkban megerőszakoltak és majdnem halálra vertek egy kocogó nőt, aki nem mellesleg fehér volt, és jó állása volt a pénzügyi szférában. A támadással öt tinédzsert vádoltak meg, négyen közülük afro-amerikaiak voltak, egyikük pedig dél-amerikai származású. A legidősebb is csak 16 éves volt. Az ügyről készült, nagy erejű alkotás heves érzelmeket váltott ki Amerikában, és új lendületet adott számos jogvédő szervezetnek. Az esetről Ken Burns már 2013-ban dokumentumfilmet készített, ami akkor is nagy port vert fel, de a Netflix sorozatának köszönhetően az ügy jóval szélesebb körben vált ismertté. A When They See Us-ról mi is írtunk.

Linda Fairstein az az ember, akit a legtöbben a hamis vádak miatt bebörtönzött fiúk ügyének főgonoszának tartanak. A minisorozatban is úgy ábrázolják (Felicity Huffman alakítja), mint akinek a vehemenciája és arroganciája, szinte megszállottsága nélkül mindez meg sem történhetett volna. A most 72 éves Fairstein a manhattani ügyészi hivatali szexuális bűncselekményeket vizsgáló egységét vezette 1976 és 2002 között, visszavonulása után sikeres krimiszerző lett. Ő elvileg megfigyelőként vett részt a Central Park Five néven elhíresült fiúk kihallgatásán, melyeket a rendőrség és egy másik ügyész vezényelt le. A sorozat szerint azonban Fairstein nagyon is aktívan részt vett a folyamatban, és komoly felelőssége van abban, hogy a tinédzserekből kierőszakolták a beismerő vallomásokat. Bár 2002-ben egyértelműen kiderült, hogy a bűncselekményt más követte el, Fairstein viszont továbbra is meg van róla győzödve – legalábbis ezt mondja -, hogy a fiúk erőszakolták és verték meg a nőt.

Az egykori ügyész a sorozat megjelenése után szinte azonnal össztűz alá került. A nézők többsége őt tartja felelősnek az öt férfi tragédiájáért, pedig a bíróságon valójában Elizabeth Lederer főügyész képviselte a vádat – őt a minisorozatban őt úgy ábrázolják, mint aki egyszerűen enged a nyomásnak, amit Fairstein gyakorol rá. Bár néha, ahogy az ügy előrehaladtával újabb és újabb bizonyítékok merültek fel, melyek arra utaltak, a vádlottak nem bűnösek, hagyta, hogy Fairstein elbizonytalanítsa és végül meggyőzze. Akkor is, amikor egy a helyszínen talált zokni vizsgálata után kiderült, a rajta lévő DNS egyik vádlott DNS-ével sem egyezik.

Farsteinnek már a sorozat megjelenése előtt, novemberben szembe kellett néznie tévedése egyik következményével: a krimiírók amerikai szövetsége, a Mystery Writers of America visszavette tőle az alig két nappal korábban neki ítélt Grand Master Awards-díjat, melyet korábban olyanok krimiírók kaptak meg, mint Sue Grafton vagy Stephen King. Azt, hogy Fairstein mégse kapja meg a díjat, a többi író érte el, akik nem voltak hajlandóak támogatni az egykori ügyész kitüntetését. Köztük volt Attica Locke, aki akkor éppen Ava DuVernay-vel dolgozott az esetet feldolgozó netflixes sorozaton. Locke és Fairstein a díjazott nevének bejelentése után Twitteren kezdtek marakodni, Locke többek közt azt írta, Fairstein szinte egyszemélyben felelős a történtekért. Azt is felrótta neki, hogy tévedéséért soha nem kért bocsánatot.
Fairstein 25 éven keresztül vezette a szexuális bűncselekményekre specializálódott manhattani egységet, …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)