Szijjártó Gruevskiről: Rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban.

Ma tárgyalt a magyar parlament Észak-Macedónia NATO csatlakozásáról, a vitában pedig Vadai Ágnes DK-s képviselő hozta fel Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök ügyét. Hogy a korrupció miatt hazájában jogerősen börtönre ítélt politikust magyar diplomaták szöktették a büntetés elől Budapestre, hogy törvénysértő módon kapott menedékjogot, és hogy több szempontból problematikus a titkosnak szánt találkozó, amit múlt pénteken bonyolított a külügy egyik helyettes államtitkára a szökésben lévő volt miniszterelnökkel a 444 szerkesztősége mellett.

Szijjártó válaszában más mellett a következőket mondta:

„(…) ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott 10 évig miniszterelnök volt? És igen, rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban. És az, hogy a külügyminisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak egy emberrel, aki 10 évig a saját hazája miniszterelnöke volt, az szerintem természetes. És tudják mit, képviselőtársaim, ez a jövőben is így lesz, a jövőben is rendszeresen fogunk vele kapcsolatot tartani, én a jövőben is fogok vele konzultálni a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekben, azt nyilvánvalóan mining az irodámban fogom tenni, és mondok önöknek még valamit tisztelt képviselőtársaim, Nikola Gruevski támogatja saját hazájának euroatlanti integrációját. (…)”

Szijjártó ez utóbbi mondattal arra utalt, hogy Vadai szerint Gruevski nem a nyugathoz, hanem inkább Putyin Oroszországához próbálta közelíteni a hazáját, amíg hatalmon volt, és hogy ilyen közelítésben sem szerencsés pont az Észak-Macedón NATO csatlakozási tárgyalások idején vele egyeztetni.

A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy

ne legyünk már észak-macedónabbak az észak-macedónoknál,

tehát ha nekik megfelelő vezető volt 10 évig Gruevski, akkor az ellenzékiek ne kérdőjelezzék őt meg.

Azt is megemlítette, hogy mikor az ellenzék Gruevski korrupciós börtönbüntetését emlegeti, akkor kettős mércét alkalmaz, mert a jelenlegi Észak-Macedón miniszterelnököt, Zoran Zaevet is elítélték már korrupció miatt, csak neki az ország elnöke kegyelmet adott.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)