Varsó: “Mérföldkő” Trump és Duda közös nyilatkozata a védelmi együttműködésről

Mérföldkőként jellemezte Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök csütörtökön az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének növeléséről szóló nyilatkozatot, amelyet előző nap írt alá az amerikai és a lengyel elnök, Donald Trump és Andrzej Duda.

A lengyel elnök washingtoni látogatásán aláírt dokumentum értelmében ezer katonával növelik a Lengyelországba 2017-ben rotációs jelleggel telepített, jelenleg 4500 fős amerikai alakulatok létszámát. Emellett amerikai hadosztály-parancsnokságot létesítenek az országban, valamint MQ-9 típusú, felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepítenek oda.

Ez a védelmi együttműködés “erőteljesen a (közép-európai) térséghez kötődik” – emelte ki az elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Lengyelország olyan államként lép fel, amely “azt akarja, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok jó hatással legyenek az egész régióra” – fogalmazott.

A várható moszkvai reakcióra vonatkozó kérdésre Szczerski úgy válaszolt: nem számít negatív visszhangra “annak kapcsán, hogy Lengyelország növeli biztonságát”. “Támadó képességeket nem fejlesztünk, és országunk, valamint egész térségünk biztonságát növelő lépéseken kívül egyebet nem tervezünk” – húzta alá.

A megnövelt amerikai jelenlét költségeit illetően Szczerski természetesnek találta, hogy Lengyelország állja az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, köztük az épületek, a katonai létesítmények költségeit.

A szerdán aláírt nyilatkozat szerint Lengyelország fedezi teljes egészében a szükséges infrastruktúra kiépítését. Andrzej Duda korábban 2 milliárd dollárt említett ebben az összefüggésben.

Szczerski aláhúzta: minkét fél a maga költségeit vállalja, a Lengyelországba “állandóra telepítendő amerikai katonai felszerelés értéke jelentősen meghaladja” a Varsó által fedezendő beruházásokat.

Duda szerdán kezdődött hatnapos amerikai látogatása kapcsán a kabinetfőnök kiemelte az energiabiztonsági együttműködéshez kapcsolódó, a szintén szerdán aláírt lengyel-amerikai egyezményeket. Az egyik szerint 2023-tól kezdve évi 1 milliárdról 2,5 milliárd tonnára növelik az amerikai cseppfolyósított gáz lengyelországi exportját.

A másik dokumentum – az atomenergia békés kihasználásáról szóló együttműködési nyilatkozat – kapcsán a lengyel energiaügyi miniszter, Krzysztof Tchórzewski szerdán elmondta: Varsó partnert keres egy 20 éven belül létesítendő, 6-9 blokkból álló atomerőmű megépítéséhez, s a lehetséges partnerek közül a legnagyobb érdeklődést az Egyesült Államok mutatja.

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)