Négylábú hős: Keksz kiszagolja a vércukorszintet

Keksz egy kétéves törpeuszkár, akinek mindennapos feladata, hogy a hatéves diabéteszes gazdijára, Hangára vigyázzon. Keksz az első az országban, aki gazdája vércukorszintjét kiszimatolja, és jelez, mielőtt az leesne.

Keksz nem mindennapi kutya, a kis négylábú hős leginkább egy édes plüssre hasonlít, ám a látszat csal. A különleges segítőkutya a hatéves, mindig vidám és cserfes Hanga legjobb barátja és mondhatni, megmentője. – Hanga mindössze kétéves volt, amikor észrevettem, hogy valami nincs rendben. Mivel a családban van diabéteszes, szerencsére felismertem a tüneteket, de ezzel együtt rettegés fogott el. Az járt a fejemben, mi lesz, ha Hanga vércukra leesik, és nem leszek ott vagy épp ott vagyok, de nem vesszük észre? A segítőkutya ötlete egy barátnőmtől jött, aki a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületnél dolgozik – kezdte Siklóssy-Kókay Zsófia, Hanga édesanyja. – Mivel mindig is szerettünk volna kutyust, remek ötletnek tűnt, de Hanga tart tőlük, így néhány fajtát máris kizártunk. Kekszet – mivel tényleg olyan, mint egy plüsskutya – szinte az első pillanatban megszerette, hamar egymásra találtak, és azóta is remek barátok. Nagyon érdekes nézni, hogy Keksz mennyire figyel Hangára. Mióta ő velünk van, és a képzése is sikeres, tudom, hogy Hanga sokkal nagyobb biztonságban van, mintha csak a szenzoros vércukormérő eszközre támaszkodnánk. Biztonságot ad nekünk ez a kutyus, aki teljes értékű családtag. Mindent megér, hogy ma már tudom, hogy Keksz is őrzi Hangát, minden pillanatban vigyáz rá. Lassan megtanulja azt is, hogy éjszaka is ellenőrizze őt, akkor pedig már nyugodtan fogok aludni.

Zsófia ma már nyugodt lehet, Keksz minden éber pillanatban őrzi Hangát Fotó: Peter Sorok

Speciális képzést kapott
Keksz tanítását Mányik Richárd, a NEO Egyesület kiképzője vezette. A kutyus képzése egyedülálló volt az országban, így mindenkinek kihívás volt. – Már 2017 előtt felmerült az igény Hanga édesanyja részéről, egy vércukorszintjelző kutyára, ám hasonlót még sosem képeztünk előtte. Kekszet a szagok alapján treníroztuk, Hanga nyálmintáit kellett felismernie és jeleznie, ha az alacsony vércukorszintet jelző szagot érzi. Ez bár egyszerűen hangzik, rengeteg munka és koncentráció mindenki részéről. A képzés egyébként körülbelül két évig tartott, ma már Keksz elég biztos a dolgában, már csak arra kell megtanítani, hogy éjszaka is vizsgálja Hangát, és jelezzen a szülőknek, ha baj van.

Keksz speciális képzést kapott

Mi az az egyes típusú diabétesz?
Az 1-es típusú cukorbetegség – diabétesz – egy autoimmun betegség, tehát nem a rossz táplálkozási szokások miatt alakul ki, szemben a 2-es típusú cukorbetegséggel. A szervezet egy hiba folytán elpusztítja inzulintermelő sejtjeit, ezért azok hiányában az anyagcsere felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ami megfelelő kezelés nélkül, életveszélyes is lehet. Az érintett gyermekeket Magyarországon a 28 diabéteszcentrum valamelyikében látják el, ahol szakemberek segítségével kialakítják számukra az optimális kezelési módot, melynek alapja az élethosszig tartó inzulinpótlás.

A leggyakoribb krónikus gyerekbetegség
Magyarországon évente 250-300 gyereket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, az esetek száma az elmúlt harminc évben pedig megháromszorozódott – derült ki a Semmelweis Egyetem kutatásából. Mint írják, különösen nyugtalanító, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban – még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is – aránytalan mértékben nő. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, napjaikban az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegséggé …read more

Source:: Lokal.hu – Extra

(Visited 1 times, 1 visits today)