Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal – közölte kedden Haszan Róháni iráni elnök Emmanuel Macron francia államfővel egy telefonbeszélgetés során a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

Róháni azonban azt mondta Macronnak, hogy ha az Egyesült Államok ismét megsérti Irán területi vizeit és légterét, ahogyan azt iráni tisztségviselők szerint a múlt héten lelőtt amerikai drón tette, szembeszállnak vele.

A telefonbeszélgetés során az iráni elnök leszögezte: Irán nem fogja újratárgyalni a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodást.

Macron a térségbeli feszültség veszélyes mértékű fokozódásának elkerülése érdekében beszélt az iráni elnökkel – közölték az EFE spanyol hírügynökséggel források az Élysée-palotából. A francia elnöki hivatal szerint az államfő az elkövetkezendő napokban folytatja az iráni nukleáris kérdésről és a regionális válságokról szóló megbeszéléseket hivatali kollégáival, különösen a G20-csoport e héten esedékes csúcsértekezletén.

A feszültség folyamatosan nő Irán és az Egyesült Államok között azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018. május 8-án egyoldalúan kiléptette országát a nukleáris megállapodásból, és újra bevezette a korábban feloldott szankciókat Iránnal szemben. Napra pontosan egy évre rá Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, hogy a továbbiakban országa korlátozza a megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeit.

A két ország közötti feszültséget kiélezte a megnövekedett amerikai katonai jelenlét a Közel-Keleten, valamint az Ománi-öbölben nemrég történt incidens, amely során – eddig ismeretlen körülmények között – két tartályhajó megsérült nem messze az iráni partoktól. Washington egyértelműen Iránt tette felelőssé a történtekért, Teherán azonban határozottan tagadta a vádakat.

Az iráni légvédelem csütörtökön lelőtt egy amerikai drónt. Az incidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtte le egy iráni föld-levegő rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón iráni légtérbe hatolt be, és a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtték le.

Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken azt állította, hogy támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges halálos áldozatok miatt.

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)