Paradicsomi állapot

A nyári ízek vitathatatlan császára a paradicsom – bár inkább hívjuk császárnőnek, hiszen izgalmas zamatában van valami kiszámíthatatlanul vonzó, mint a végzet asszonyában. Nyersen, főzve, salátának, szárítva, aszalva, passzírozva, levesnek vagy akár szósznak is elkészíthetjük. Történelemkedvelő gasztroguruknak íme néhány érdekesség a paradicsom históriájából.

Credit line: Profimedia, DPphoto

Credit line: Profimedia, DPphoto

  1. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült le.
  2. A közhiedelemmel ellentétben nem Kolumbusz „fedezte fel” a paradicsomot, hanem Cortés, a spanyol konkvisztádor 1519-ben. Az aztékok szerelmi ajzószernek tartották, a növény magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába.
  3. Eleinte kerti dísznövényként tartották, ugyanis a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki a gazdag házaknál használatos óntányérokból, és néhány haláleset után a paradicsom rajongótábora csökkent a jómódúak között. A fatálakból étkező szegény lakosság körében azonban gyorsan népszerű lett.
  4. A mediterrán vidékeken annyira megszerették, hogy az olaszoknál és a spanyoloknál gyakorlatilag nemzeti étel lett.
  5. Angliában John Gerard, a neves fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban „virulnak” a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a fogyasztásától.
  6. Amerikában Robert Gibbon Johnson ezredes az 1800-as évek elején látványosan számolt le a mérgező paradicsom legendájával. A halálára fogadásokat kötő előtt evett meg egy csomó paradicsomot, miközben a helyi tűzoltózenekar gyászindulót játszott. Azután amikor Johnson ezredes életben maradt, a paradicsommal szembeni ellenállás is meggyengült az amerikai társadalomban.
  7. A paradicsom amerikai karrierjén nagyot dobott a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő ketchuprecept.
  8. Az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsomtermelők, a növény nagyobb arányú termesztését Budapest környékén kezdték, 1880 körül.

…read more

Source:: Lokal.hu – Életmód

(Visited 1 times, 1 visits today)