Mi legyek, ha nagy leszek? Ezek a legnépszerűbb szakmák

A fiataloknak olykor nehézséget okoz, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbb szakmát, az idő előrehaladtával azonban egyre sürgetőbb a döntés. A Lokál most megmutatja, mik a legnépszerűbb szakmák.

Szerencsések azok a fiatalok, akik már általános iskolában vagy a gimnáziumban megtalálják az őket leginkább érdeklő hivatást. Az idei tapasztalatok szerint a fiatalokat – csakúgy mint tavaly – a vendéglátás-turisztika vonzza leginkább. A legutóbbi felmérések szerint a legnépszerűbb szakmacsoport a vendéglátás–turisztika, a gépészet és a mezőgazdaság volt, de sokan jelentkeztek kereskedelem–marketing, üzleti adminisztráció képzésekre is – derült ki az Oktatási Hivatal adataiból. A manapság középpontba került gasztronómia, a fiatalok érdeklődésén is tükröződik. A különböző irányzatok megjelenésével egyre divatosabb a szakács-, cukrász- és a pincérszakma is.

Profimedia, DPphoto

A Lokál a legnépszerűbb szakmák közül kiemelt néhányat, hogy kicsit közelebbről megismerhessük az előnyeit és a hátrányait is.

Szakács:
A szakma előnyei és az elvárások sok esetben fedik egymást, így a szakácsok esetében is:
kreativitást és precizitást igényel. – Nem csupán az ízekre, de a tálalásra is külön figyelmet kell fordítani.
Csapatszellem szükséges – Aki szeret csapatban dolgozni, annak remek ötlet lehet ez a szakma.
Folyamatos fejlődésre való igény – Sok esetben kikötés a szakmai fejlődés. Erre több munkáltató is lehetőséget ad, akár hazai, akár külföldi tanfolyamokkal.
Versenyképes fizetés – Egyre jobbak a fizetések ezen a területen, akár 250 ezer nettót is zsebre tehet egy kezdő. Az álláshirdetések pedig még több pluszt ajánlanak, mint például: teljes munkaidős bejelentés, személyzeti étkezés, cafeteria a próbaidő után, és egyéb változatos személyzeti juttatások.

Amit az állásajánlatok nem tartalmaznak, a szakma hátulütői:
munka az ünnepnapokon,
fizikai munka, tehát jó állóképesség kell hozzá,
olykor lassú előrejutás,
gyakori túlóra.

Pincér:
A szakma előnyei és elvárások:
Jó kapcsolatteremtő képesség –
A szakma egyik alapfeltétele, hogy ne legyen a felszolgáló bátortalan, és merjen megszólítani embereket.
Kiváló kommunikációs készség – A megszólításon túl alapfeltétel, hogy ha a vendégnek kérdése van, akkor a pincér érthetően és kedvesen tudjon válaszolni, esetleg intézkedni.
Vendégközpontú hozzáállás – Ha a vendég elégedett a kiszolgálással, ez a borravalón is meglátszik.
Versenyképes fizetés – Természetesen minden attól függ, hogy hol dolgozik az ember, de a legtöbb álláshirdetésben ma már 300 ezer nettó fizetést ígérnek, amit teljes munkaidős bejelentéssel, személyzeti étkezéssel és sokszor cafeteriával egészítenek ki.

A szakma hátulütői:
fizikai munka, akár napi több kilométert is kell talpalni,
munka az ünnepnapokon,
gyakori túlóra,
kötelező jókedv és derű.

Elvárás még mind a szakács- mind a pincérszakmában:
nyelvtudás,
megbízhatóság,
ápoltság,
udvarias magatartás, vendégorientált gondolkodás,
nyitott, barátságos személyiség,
rugalmasság,
terhelhetőség.

Profimedia, Wavebreak

Asztalos:
Az asztalos több megyében hiányszakma, ezért érdemes fontolóra venni a választás során ezt is.
A szakma előnyei és elvárások:
Kreatív szakma, kötelező a szépérzék – A képzeletnek semmi sem szab határt ebben a szakmában.
Nem kötelező elvárás a nyelvtudás – A turizmusra épülő szakmák esetében szinte alapelvárás a nyelvtudás, asztalosként azonban nem probléma, ha nem beszélünk idegen nyelvet.
Nem kell kimagasló kommunikációs képesség – A munkájukban elmélyülni vágyók is megtalálják a számításaikat.
Ünnepnapok és hétvégék szabadok – A turisztikában és a vendéglátásban elhelyezkedőkkel ellentétben, itt átlagos munkanapok vannak.
Tanulás sosem áll meg – Az asztalosszakma mellett elsajátíthatjuk az építkezéseken szükséges szakértelmet is.
Hamar saját vállalkozást indíthatunk.

A szakma hátulütői:
jó fizikum kell hozzá,
fokozott balesetveszély.

+1 érdekesség: …read more

Source:: Lokal.hu – Extra

(Visited 1 times, 1 visits today)