Tarlós István: Karácsonyék hazudoznak

Tarlós István az 1-es villamos meghosszabbított szakaszának átadása után szerdán megnyitotta a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt. Karácsony Gergely és kampánycsapata ugyan próbálja a most átadott fejlesztéseket a 2010 előtti liberális városvezetés javára írni, a főpolgármester ismét józanul cáfol.

– Karácsony emberei most már a nyílt hazugságoktól sem riadnak vissza – mondta Tarlós István a Magyar Nemzetnek, amikor a lap Karácsony Gergely és pártja, a Párbeszéd sajtóközleményeiről kérdezte a főpolgármestert. Karácsonyék a budapesti lakás­árak növekedését próbálták a városvezetés nyakába varrni, valamint a 2010 utáni sikeres nagyberuházásokat a korábbi liberális főpolgármesterhez, Demszky Gáborhoz kötni.

– Kijelentéseik a vicc kategóriájába tartoznak. Az ingatlanárak alakulásához nincs köze a főpolgármesternek. Ami pedig a budai fonódó villamos kialakítását illeti, 2010 előtt Demszkyéknek nemhogy tervük nem volt, de egy görbe vonalat sem húztak meg a vonal kapcsán. Az utasok nagy megelégedésére kialakított villamoskapcsolatot 2010 után találták ki, tervezték meg és építették fel – mondta Tarlós István.

A főpolgármester szerdán a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt adta át, amit majdnem húsz évvel ezelőtt, Demszky Gábor főpolgármestersége idején bezártak, majd 2005-ben meg is szűnt. Most a gyógyfürdő rekonstrukciójára több mint hárommil­liárd forintot költött a főváros. A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, ezek során egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. Modernizálták a helyi védelem alatt álló kupolás áltörökfürdőt, és egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült a létesítmény. A rekonstrukció a fővárosi önkormányzat fürdőfejlesztési programjának része, mely során már megújult, illetve bővült a Palatinus, a Rudas, a Lukács és a Csillaghegyi strand is.

– A régi épület mintegy nyolcszáz négyzetméternyi területe 4300 négyzetméter fedett fürdővel egészült ki a rekonstrukció során. A fürdő déli, hátsó része még zárva marad, annak fejlesztésén még gondolkodnak – számolt be a projektről és a későbbi tervekről Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy a forgalom függvényé­ben döntik majd el, hogy ezen a területen mi valósuljon meg.

A BGYH jelenlegi menedzsmentje 2010 végén kezdte meg tevékenységét, előtte a cég évente hatszázmillió–egymilliárd forint veszteséget termelt. A cég tavaly 4,3 milliárd forint eredményt ért el úgy, hogy a működéséhez nem kap sem fővárosi, sem állami támogatást.

További cikkek: