Grönlandon a klímaváltozás már ökológiai gyászhoz vezet, és egyre több helyen ez várható

A klímaváltozás eddig példátlan mértékű stresszt és szorongást okozott a grönlandiaknak, akik igyekeznek összehangolni a globális felmelegedés traumatikus hatásait az eddigi életmódjukkal – derül ki a Guardianen bemutatott, első nemzeti felmérésből, ami a klímaváltozás érzelmi hatásait vizsgálta az országban.

Az eredmény lesújtó: a meginterjúvolt szigetlakók 90 százaléka teljes mértékben elfogadja, hogy klímakrízis történik éppen, 76 százalékuk pedig személyesen is tapasztalta a globális felmelegedés hatásait a mindennapi élet során, kezdve attól, hogy jeges víz borítja az utakat, odáig, hogy a rövidebb telek miatt gazdasági okokból el kellett altatni egy csomó szánhúzó kutyát.

Grönlandon évente 1000 milliárd tonnányi jég olvad el. A jégbe zárt víz hatalmas üzletet jelenthet.Fotó: Steffen Ojsen/AFP

A közvélemény-kutatás – amit a Koppenhágai Egyetem szociológiai (pontosabban social data science) központja készítette a Kraks Fond Institute for Urban Economic Research-csel és a Grönlandi Egyetemmel együtt – a teljes lakosság majdnem 2 százalékát ölelte fel egy közel háromszor akkora területen, mint Franciaország. (Egy hasonló méretű tanulmányhoz az Egyesült Államokban közel 1 millió emberrel kellett volna interjút készíteni.)

Korábban Grönland lakóit gyakran figyelmen kívül hagyták az adatelemzők, de most 17 kisvárosban és 60 faluban látogattak meg grönlandiakat, akik mind egy keskeny tengerparti sávon élnek, és először fejezhették ki nagy nyilvánosság előtt a véleményüket a klímaváltozással kapcsolatban. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a sziget a világ legsúlyosabb társadalmi kérdéseivel szembesül: magas az alkoholisták aránya, és történelmileg aránytalanul sok öngyilkosság történik itt. De miközben a műholdas képeken jól látszik, hogyan zsugorodik a jég Grönlandon és környékén, arról eddig alig lehetett tudni bármit, hogy a változások hogyan érintik az ott élőket.

Az Északi-sarkkörön jól le lehet mérni a globális felmelegedés társadalmi és gazdasági rendszerekre gyakorolt egyenlőtlen hatásait. Miközben az országok abban egyeztek meg, hogy a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére 1,5 Celsius-fok alatt tartják a globális átlaghőmérséklet-csökkenést – és még ez is bőven kevés lehet –, addig sok sarkvidéki lakos már olyan mikroklímában él, ahol ennél többet melegedett az idő egy emberöltő alatt.

A grönlandiak többsége meg van győződve arról, hogy a klímaváltozás árt az embereknek, a kutyáknak, a növényeknek és az állatoknak is, és a nagy többségük szerint a tengeri jég az utóbbi években veszélyesebbé vált. A felmérés a sarkvidéki régióban egyre növekvő mentális egészségügyi válságról árulkodik.

Egy fiatal nő nézi az olvasó jeget Grönland nyugati partján 2018. július 21-én.Fotó: Patrick Pleul/dpa/Zentralbild/AFP

A felmérést épp …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)