Jubiláló virágkarnevál és programdömping egy héten át

50. születésnapját ünnepli idén a Debreceni Virágkarnevál, amely mára nemcsak az ország egyik legnépszerűbb fesztiválja, hanem Európa egyik leglátványosabb virágshow-ja is lett. A jubileumhoz méltóan a város gazdag programsorozattal készül egy egész héten át, augusztus 14-től 21-ig.

A több mint száz esemény egyik csúcspontja idén is az augusztus 20-i karneváli felvonulás lesz. A menetben a karneválok történetében a legtöbb, 18 virágkocsi vonul majd végig a városon, melyekhez rekordszámú, egymillió szál friss dáliát használnak fel.

Az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb karneváljait nemcsak a virágkocsik, hanem a művészeti csoportok is színesítik, idén 10 magyar és 17 külföldi csoport mintegy 2000 közreműködővel vesz részt a felvonuláson. A világ minden tájáról érkeznek táncosok Japántól kezdve Kolumbián keresztül Itáliáig bezárólag, összesen 14 nemzet képviseletében.

A virágkarneváli héten Debrecenben ugyan minden a virágokról, a táncról és a zenéről szól majd, de mindemellett további izgalmas programok és különleges látnivalók várják azokat, akik a fesztiválon innen és túl szeretnék Debrecent is felfedezni.1. Csodás panorámák
Debrecen ugyan dombok-hegyek nélküli alföldi város, ennek ellenére itt is vannak magaslatok, sőt. Debrecen szimbóluma, a Református Nagytemplom 61 méter magas tornyaival a város egyik legmagasabb épülete. A templom tornyai között épült panorámahídról csodálatos látvány nyílik a történelmi belvárosra. A látogatók a belvárosi panoráma után a város másik pólusát, a Nagyerdőt is megcsodálhatják madártávlatból a több mint 100 éves Nagyerdei Víztorony kupoláján épült kilátóból.

2. Kulináris élvezetek
A Nagyerdő árnyas fái alatt, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényterén augusztus 15-től újra nyitja kapuit a Cseh Sörkert 31 sörgyár, 100-féle sörével. A gasztronómia szerelmesei a sörök mellett a kenyérsütés rejtelmeibe is belekóstolhatnak: augusztus 15-én a város főterén közösségi sütés várja az érdeklődőket Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere, valamint a debreceni Soós Pékség szakmai támogatásával. A kenyérsütés napközben folyamatosan zajlik, az elkészült kenyér este kerül szétosztásra a Kossuth téren. Pár lépéssel arrébb, a Piac utca és a Csapó utca sarkán hat debreceni cukrászda fagylaltkreációját lehet megkóstolni, sőt, azokra szavazni is lehet augusztus 18-ig, amikor is eldől, melyik lesz Debrecen fagyija.

3. Mai orosz dizájn és a lakótelepek világa a MODEM kiállításain
A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ két aktuális kiállítása a mai orosz dizájn és a lakótelepek világába kalauzolja a művészetek kedvelőit. A Harsány című kiállítás az aktuális orosz plakátművészet, tervezőgrafika és tipográfia legjelentősebb alkotóinak műveit mutatja be. A Panel című tárlat arra a kérdésre keresi a választ, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó panelházak milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre.

4. Forró kubai hangulat és japán kultúra
A Baltazár Dezső teret két estén át forró kubai hangulat tölti meg. Augusztus 16-án és 17-én nagyszabású salsa parti várja a nagyközönséget élő koncertekkel, látványos táncbemutatókkal, valamint egyedülálló látvány- és fénytechnikával. A szomszédos Déri Múzeumban a japán kultúra kerül a középpontba augusztus 18-án. Ajapán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának tiszteletére rendezett egész napos eseménysorozaton az érdeklődők többek között hagyományos japán tánclépéseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a mangarajzolással, készíthetnek origamit, felpróbálhatják a tradícionális japán ruhát, a jukatát, és megtudhatják, hogy eszik-e vagy isszák a katakanát.

5. Sztárdömping
Debrecen …read more

Source:: bdpst24

(Visited 1 times, 1 visits today)