Már igényelhető a kibővített csok

Július 1-jétől igényelhető a kormány hétpontos családvédelmi akciótervéből négy pont, köztük a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény is, amelynek már a falusi változata is elérhető a lakosság számára. Az első hetek tapasztalatai alapján máris óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt. A Lokál összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a csok bővüléséről.

Kik igényelhetik?

A csokot a meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül. Előre vállalt gyermek után is igénybe vehetik a házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Mire igényelhető?

Igényelhető lakás építésére, vásárlására vagy bővítésére.

Hol igényelhető?

A csok iránti kérelmet – a Magyar Államkincstárral szerződést kötő – hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) lehet benyújtani.

Mik a jogosultság feltételei?

– Büntetlen előélet.

– Annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt öt évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett csok vagy „szocpol kedvezmény” visszafizetésére.

– A támogatott ingatlanra lakásbiztosítás kötése.

– Köztartozás-mentesség.

– Egy és két gyermek esetén 180 napos folyamatos tb-jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül.

– Három vagy több gyermek és új lakás építése/vásárlása esetén kétéves folyamatos tb-jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), melyből az igénylést megelőző 180 napban kizárólag keresőtevékenység (munkaviszony, vállalkozói jogviszony, őstermelői jogviszony, megbízási szerződés) fogadható el, kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül.

Külföldről hazatérők is azonnal igényelhetik?

A külföldön tartózkodó magyarok hazatérésének hatékonyabb ösztönzése és támogatása érdekében az igényléskor elegendő csak a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt igazolniuk, valamint nyilatkozatban vállalniuk, hogy az építkezés befejezése/az újabb ingatlanba való beköltözés után 180 napon belül belföldi tb-jogviszonyt is létesítenek.

Igényelhető ha nincs meg a kellő jövedelem?

A kellő jövedelemmel, önerővel nem rendelkező fiataloknak segítség lehet a szülő (vagy más közeli hozzátartozó) adóstársként való bevonása a csok felvételéhez.

Családvédelmi 7 pont

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

Tudjon meg többet!

Bővebb információk a családvédelmi programról a csalad.hu-n, a 1818-as, éjjel-nappal hívható telefonszámom vagy a 1818@1818.hu e-mail-címen érhető el.

További cikkek: