Öldöklő acsarkodás után elindult a ferencvárosi előválasztás

Viharos előzmények után Ferencvárosban szerdán reggel nyolckor elindult az ellenzéki előválasztás. Augusztus 14. reggeltől – augusztus 16. 14 óráig szavazhatnak a IX. kerületiek, hogy a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a DK támogatását bíró ex-LMP-s Jancsó Andrea önkormányzati képviselő vagy az Együtt volt politikusa, az LMP, a Kulcs Egyesület és a Kutyapárt támogatásával induló Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő legyen-e Bácskai János fideszes polgármester kihívója az őszi önkormányzati választásokon.

Ferencváros (a budapesti főpolgármester-választás mellett) az egyetlen hely Magyarországon, ahol az ellenzéki jelöltek előválasztáson döntik el, hogy ki induljon a Fidesz ellen. (Ettől függetlenül, majd ne csodálkozzon senki, ha a voksolást követően egyéb jelöltek is felbukkannak! Nem lenne példátlan az eset. Elég csak a szomszédos Józsefvárosra gondolni.)

Az ellenzék által nyerhető kerület

A IX. kerületben több oka is van annak, hogy elfajult az ellenzéki acsarkodás. Egyfelől a Fidesz itt az EP választáson aránylag gyengén szerepelt. A Momentumnak és a DK-nak a többi ellenzéki párt nélkül is több szavazata volt, mint a jobboldalnak.

  • Fidesz-KDNP: 38,3
  • Momentum: 22,83
  • DK: 17,13
  • MSZP-P: 7,69

Tehát ez a kerület az ellenzék számára nyerhetőnek tűnik, ezért a pártok érthető módon versenyezni is kezdtek. A korábbi ellenzéki megállapodás értelmében a IX. kerületben Karácsonyék, tehát a Párbeszéd jelölhetett, akik egy helyi közvélemény-kutatás után, végül Baranyi Krisztina mellett tették le a garast. De később a jelölés joga a Párbeszédtől az EP-választáson legjobban szereplő ellenzéki párthoz, a Momentumhoz került, akik Jancsó Andreát indították. Baranyi Krisztina, aki az ellenzéki tárgyalásokra nem kapott meghívást, ettől függetlenül nem lépett vissza. Előválasztást javasolt.

Adódik a kérdés, hogy az országosan ismert Baranyi Krisztina miért nem volt megfelelő jelölt az ellenzéki pártok számára. A Momentum korábban erről úgy nyilatkozott, hogy Baranyit nem tartják integratív személyiségnek, nem eléggé kompromisszumkész. Baranyi viszont azt mondja, hogy ő csak azokkal az ellenzéki erőkkel nem hajlandó kompromisszumot kötni, akik az elmúlt évek ferencvárosi botrányaiban, korrupciós és korrupciógyanús ügyeiben együttműködtek a helyi Fidesszel. A szocialisták például számos esetben, például a parkolási szerződésekkel kapcsolatban, több más kerülethez hasonlóan, a Fidesznek kedvezően szavaztak. De számtalan más jel is utalt arra, hogy a kerületben a szocialisták és a Fidesz háttéralkut kötött. Például a szocialisták irodáját is a fideszes vezetésű önkormányzat állta rezsistül, mindenestül.

Ellenzéki acsarkodás

A lejárató szórólapokat a Momentum jelöltje is elítélte.

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki acsarkodás a tetőfokára hágott. Ismeretlenek Baranyi Krisztináról különböző …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)