Oslo 95 százalékkal akarja csökkenteni károsanyag-kibocsátását 2030-ig

Raymond Johansen közleményében megjegyezte, hogy a világ összes nagyvárosa közül Oslo állt elő az eddigi legambiciózusabb klímastratégiával. – Oslo lakosaival és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve azon fogunk dolgozni a következő 11 évben, hogy felszámoljuk a város még megmaradt szén-dioxid-kibocsátó forrásait – tette hozzá a polgármester.

Az oslói városvezetés nem közölt becsléseket az emisszió drasztikus visszaszorításának várható költségeiről. A 95 százalékos csökkenés a károsanyag-kibocsátás 2009-es szintjére – a Norvég Környezetügyi Hatóság városi kibocsátásra vonatkozó adatbázisában ez a legkorábbi dátum – való visszaállást jelentené. Az oslói vezetés tervei között szerepel, hogy a városban minden jármű “kibocsátásmentes” legyen, noha a dízel- és benzines autók nyílt kitiltását nem szeretnék.

Európa idei zöld fővárosa 2015-höz képest harmadával akarja csökkenteni az autóforgalmat, előtérbe helyezve a tömegközlekedést, a kerékpározást és a gyalogos forgalmat. A projekt sikere részben a helyi hulladékmegsemmisítő üzembe tervezett szén-dioxid-megkötő és -tároló mechanizmus megvalósításától is függ. A skandináv ország célkitűzései között szerepel, hogy 2025-től minden eladott új autó kibocsátásmentes modell legyen.

…read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)