Lóra termett őseink nyomán versenyeznek a fiatalok

Aligha dobban meg hangosan a sportkedvelők szíve egy lovasíjász verseny hírére. Pedig az ősi sportág újjáélesztésében vezető szerepet játszunk, és az sem véletlen, hogy ezen a hét végén Pomáz ad otthont a gyermek és ifjúsági lovasíjász világbajnokságnak.

Annál is inkább, mert tavaly ugyanitt, a pomázi Magyar Vár Táborban rendezték a felnőtt versenyzők viadalát. A magyar lovasíjászok egyébként a világ legjobbjai közé tartoznak, s ebben kiemelkedő szerepet játszott Kassai Lajos, aki a nyolcvanas években kezdett íjkészítéssel foglalkozni, és ezzel párhuzamosan fektette le a sportág verseny-szabályrendszerét, majd Magyarország után szerte a világon megismertette a magyar sportágat.

Az augusztus 16-18-a között rendezendő viadalon a legifjabbak mérik össze tudásukat. Molnár Botond csupán 15 éves, és máris igyekszik a magyar hagyományos értékrendet az íjászat és a lovasíjászat mentén ötvözni a mindennapokkal. Tulajdonképpen rutinos versenyzőnek vallhatja magát, hiszen egy 2013-as bemutatót követően döntött a lovasíjászat mellett. Döntésben nyilván szerepet játszott, hogy négy éves korától kezdve lovagol, 2015-től tanulja a lovasíjászatot. Megtanulta, és máig tanulja a mesterfogásokat, hogyan kell eggyé válni a fegyverrel, a lóval, és a sporttal párhuzamosan szervezi az iskolai feladatait. A tavalyi IHAA által megrendezett úgynevezett magyar versenyszámban 3. helyezést, az idei világkupán pedig az első helyet szerzett a juniorok között.

A 13 éves Hunyadi Borbála a Nemzeti Vágtán kötelezte el magát a lovaglással, azaz már korábban, hiszen mindig is szerette a lovakat, az iskolában az alsó tagozatban, mindig lovakat rajzol.

– Egy budapesti lovardában kezdtem, ám a nyáron szerettem volna a szabadban lovagolni. A Némethy Lovasíjász Akadémia nyári táborában ismertem meg a lovasíjászatot, és azonnal megfogott a nehézsége, sokrétűsége – árulta el Borbála. – Igaz, az első versenyen buktam, de az ijedtségen kívül nem esett bajom. Megtanultam, hogy a lóra mindig száz százalékosan kell figyelni. Ennek a sportnak hála, kiegyensúlyozottabb vagyok. És jó olyan nemes dolgot csinálni, mint amit az őseink is műveltek.

…read more

Source:: Lokal.hu – Sport

(Visited 1 times, 1 visits today)