Négy halottja és több tucat sérültje van a Lengyel-Tátrát ért villámcsapásoknak

Mentőhelikopter érkezik a Lengyel-Tátrába 2019. augusztus 22-énFotó: Bartlomiej Jurecki/AP

Négy ember – köztük két gyermek – meghalt csütörtökön, amikor hirtelen hatalmas vihar tört ki a Lengyel-Tátrában a déli órákban. A Nagy-Giewont hegycsúcs környékén több ponton is lecsapott a villám. A csúcson
1901 óta egy magas vaskereszt áll, amely vonzza a villámokat.

A lengyel légi egészségügyi szolgálat kora este adott tájékoztatást a vihar áldozatairól, azok után, hogy Zakopanéban válságstáb ült össze. A tájékoztatás alapján pedig az MTI készített összefoglalót az eseményekből.

A jelentés szerint továbbra is zajlanak a mentési munkálatok. Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a válságstáb első ülése után azt nyilatkozta: a halálos áldozatok mellett harminc sérültje van a villámcsapásoknak, további 89 embert pedig a környező kórházakba szállítottak enyhébb sérülésekkel.

A károsultak végleges számát egyelőre nem mondhatják meg, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció addig fog folytatódni, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják – idézi a Vajdát az MTI.

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is.

Mateusz Morawiecki kormányfő bejelentette, hogy a helyszínre utazik.

A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak. Csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)