Sertéspestis: rohamtempóban terjed a járvány, már Békés megye határába ért

Kisherend, 2012. március 30.
Süldők a Hoffman és Társa Kft. sertéstelepén, a Baranya megyei Kisherenden.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Mégsem verhetem fejbe a disznókat

– tamáskodott szerdán Viorel Muscă, a Lőkösházától tíz kilométerre, a román oldalon lévő Kürtösi (Curtici) Agráripari Komplexum tulajdonosa, miután megtudta, hogy a hatóságok sertéspestis gyanújával állategészségügyi felügyelet alá helyezték a hozzá tartozó fazekasvarsándi (Olari) farmot. Kinyitom a kapukat, szélnek eresztem az állatokat – dühöngött tehetetlenségében a cégvezető. Az ország egyik legnagyobb integrált mezőgazdasági vállalatának első embere joggal retteg, hogy az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) leöleti a sertéseit, és ezzel lakatot tehet az amúgy sikeres vállalkozására. Hiába, hogy a most épp kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) hű támogatója már a rendszerváltás óta, Ion Iliescu egykori államfő jó barátja.

Tény, hogy az elmúlt hetekben a sertéspestis rohamtempóban terjed Békés megye szomszédságában, nem véletlen, hogy Traian Petcu, az ANSVSA államtitkár helyettese napok óta Arad megyében tartózkodik, és a prefektúrával (kormányhivatal), a megyei szakigazgatósággal közösen döntenek, mikor, hol rendelik el a drasztikus intézkedéseket.

Az első ilyen intézkedés, amelyre mindenki felkapta a fejét, hogy az állami Romsilva erdészeti vállalat engedélyt kapott, hogy a magyar határtól légvonalban körülbelül 30 kilométerre lévő Németszentpéter környéki erdőkből kilövettesse a teljes vaddisznó állományt, a számítások szerint 140-150 állatot, ezzel is akadályozandó a sertéspestis terjedését. További fertőzött állatokra bukkantak még az Arad környéki Felnakon (Felnac) és Zádorlakon (Zădăreni).

Következett augusztus 21-én Köröscsente (Cintei), ahol elrendelték a falu összes sertésének leölését, majd augusztus 22-én a Gyulától légvonalban 23 km-re lévő, Kisjenő városhoz közeli Nadab (Nădab) faluban hoztak ugyanilyen intézkedést. Nadab környékén ezzel párhuzamosan kilövik a vaddisznó-állományt is. Kérdés persze, hogy vajon hány fertőzött vaddisznó „sétafikál” a határ két oldalán, Bihartól (egyelőre) Arad megyéig, mert a járvány a jelek szerint tovább terjed déli irányban, a Csongráddal határos Temes megye felé.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Arad megyében augusztus első hetében megtiltották a szabadtéri grillezést, tilos és büntetik, ha valaki szabadon engedi a disznait.

Szőnyegadományt kér a polgármesteri hivatal

A magyar határtól távolabbi Borosjenő (Ineu) város polgármesteri hivatala arra kérte a lakosságot, adományozzanak szőnyegeket, hogy azokat vegyszerrel átitatva kihelyezzék a bevezető utakhoz. A nagylaki határállomástól 20 kilométerre lévő Pécska (Pecica) városa úgy döntött a közelmúltban, hogy ideiglenesen vegyszeres szőnyegeket raknak le a 7-es nemzetközi főútra más bevezető utakra. Más kérdés, hogy a korábbi tapasztalatoknak megfelelően ezeknek a szőnyegeknek sok haszna nincs a fertőzés terjedésének megakadályozásában.

A vidéki lakosság pedig egyre dühösebb, ugyanakkor retteg, hogy településükön mikor rendelik el az állomány leölését.

Közel félmillió sertést öltek le eddig

A capital.ro által augusztus 21-én nyilvánosságra hozott statisztika szerint

Romániában 22 megye 83 települése érintett a járványban, a hatóságok 1252 gócpontot azonosítottak és eddig 428.744 sertés került kényszervágásra.

A leginkább Teleorman, Giurgiu, Tulcea, Călăraşi, Brăila megyéket sújtja a járvány.

A pestis teljesen nem küldi padlóra a romániai sertéságazatot, amelyik amúgy is képtelen biztosítani a hazai ellátást. 2018-ban az ország 19 ezer tonna sertéshúst exportált – a sertéspestis miatt 13.560 tonnával kevesebbet, mint 2017-ben – ellenben a tavalyi import 295 ezer tonna volt, s ebből jelentős szeletet hasított ki Magyarország.

A járványtól ma már mindenki retteg Romániában, az is, aki csupán egyetlen malacot nevel a kert végében. Olyan körülmények között is, hogy a román állam kártérítést fizet az elkobzott, leölt sertésekért, kilogrammonként …read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 1 times, 1 visits today)