243 percet késett egy hónap alatt Ági vonata, már a főnöke is szóvá tette

Ömlik a panasz szerkesztőségünkbe, milyen sokat késnek az elővárosi vonatok. Egyik olvasónk (nevezzük Áginak), aki Vecsésről Kőbánya-Kispestre jár munkába, egy hónapig írta MÁV-os kalandjait, és statisztikája szerint egy hónap alatt összesen 243 perc indulási késés volt a 11 km-es, 12 perces úton. A főnöke már megelégelte a dolgot, szólt neki a késések miatt, így próbál eggyel korábbi vonatot megcsípni.

Négy elővárosi vonalon 13 napot késtek a vonatok

Ági tapasztalata szerint augusztus 3. és szeptember 3. között a 21 munkanap 42 útján mindössze 10-szer indult pontosan a vonat, 29-szer késett, és háromszor kimaradt. Azt nem számolta, menet közben mennyivel gyarapodott az eredeti késés, de mivel nem egyszer megállították őket két állomás között, volt, hogy 10 percre is, tovább nőtt az induló több mint négy órás késés.

Mint a táblázatból látszik, az eseti késések zöme néhány perces volt, de előfordult fél óránál több, sőt, háromnegyed órás is.

Kértünk a MÁV-tól is elővárosi késési statisztikát augusztusra. Átlagadataik szerint a 4 vonalon egy hónap alatt összesen 18 877 perc (= 314,6 óra = 13,1 nap) késést hoztak össze a vonatok. A több mint 30,5 ezer járatból bő 5 ezer darab indult késve és 508 darab maradt ki. Az összes késés durván fele, 9405 perc a Monor-Budapest vonalon jött össze, a járatok negyede indult késve, a Vác-Budapest vonalon a járatok ötöde nem indult el időben.

Egy utas egy évig írta a késéseket, ez alatt kis híján 2 nap és 9 óra, vagyis több mint 7 munkanapnyi jött neki össze Üllő és Budapest-Nyugati pályaudvar között. Valaki feltett a netre egy folyamatos, grafikonokon követhető késési statisztikát is, amin a napi, heti, havi és éves késéseket is lehet követni, valamint problématérkép is van.

A főnök türelme is véges

Áginak a háromnegyed órás indulási késés pont aznap este volt, amikor hirtelen lehűlt az idő, így alaposan átfagyott, mire beállt a vonata. A vonatkimaradás miatt egy alkalommal fuvart kellett kérnie, aznap egy rokona vitte be a munkahelyére. Ha időben indul és érkezik a vonat, 25 perce van, hogy beérjen az állomástól 5 percre lévő munkahelyére. Mivel a késés kétszer haladta meg a 20 percet, ennyiszer ténylegesen el is késett munkahelyéről. Júliusban ennél többször késett el a vonat miatt – s bár főnöke toleráns, de az augusztusi második késésnél már szóvá tette a dolgot. Ági mindig beszól, amikor késik a vonat – ez elég kínos számára.

Egyik késés alkalmával szóba elegyedett egy vasutassal. A kalauznő elmesélte, idén már ötször fordult elő vele, hogy a vonatok késése miatt nem tudott este hazaérni a gyerekeihez, csak másnap hajnalra.

Leesett ajtó, megállókat kihagyó vonat, zónázóból személy

Egy hónap alatt, amíg Ági statisztikát vezetett a járatokról, megesett, hogy a vonat a Nyugati pályaudvar helyett csak a Kökiig közlekedett, többször előfordult felsővezeték szakadás, vágányjavítás. A késéseket nem mindig vagy csak késve jelentették be, az utastájékoztató táblákon nem mindig frissültek az adatok. Előfordult, hogy Vecsésen egyik jegykiadó automata sem üzemelt, Ági ezért a hónap vége felé letöltötte a MÁV-appot. Egyik nap a kabinjukban félre volt téve az ajtó.

Augusztus 10-én este a mozdonyvezető Kőbánya-Kispest és Ferihegy között nem állt meg (Pestszentlőrincen és Szemere telepen), ezért …read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 1 times, 1 visits today)