A Politico szerint izraeli kémek helyezhettek el lehallgatóeszközöket a Fehér Háznál

Nagy valószínűséggel Izrael helyezett el az utóbbi két évben mobiltelefon-beszélgetéseket lehallgató eszközöket a washingtoni Fehér Ház közelében és más érzékeny washingtoni helyszíneken az amerikai kormányzat szerint – írta a Politico című hírportál csütörtökön, három magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

A lap bennfentes forrásai szerint ellentétben más olyan esetekkel, amikor egyértelmű külföldi kémtevékenységet lepleztek le az Egyesült Államok területén, ennek nem lett semmiféle következménye,

a Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat nem kifogásolta az ügyet az izraeli kormánynál.

A szóban forgó miniatűr lehallgató eszközök mobil átjátszó tornyok működését utánozzák, és így szereznek meg információkat a telefonok helyadatairól és a felhasználókat azonosító kódokról. A berendezések alkalmasak a hívások tartalmának és az adatforgalomnak az elfogására is. Valószínűleg Donald Trump, illetve az ő közvetlen munkatársai lehallgatását célozták az eszközök, bár azt nem tudni, hogy ténylegesen sikerrel jártak-e.

Trump közismerten lazán kezeli a Fehér Ház biztonsági protokollját – emlékeztetett a Politico, amely 2018 májusában írt arról, hogy az amerikai elnök gyakran nem megfelelően védett mobiltelefonon kommunikált barátaival és bizalmasaival. A The New York Times című napilap ezt követően, 2018 októberében arról cikkezett, hogy kínai kémek rendszeresen lehallgatják Trump telefonbeszélgetésit. Erre az elnök úgy reagált, hogy a történet „olyan szinten hiteltelen, hogy neki ideje sincs arra, hogy azt kiigazítsa”.

Ekkorra azonban már a belbiztonsági minisztérium is talált arra utaló bizonyítékokat, hogy az amerikai fővárosban és környékén lehallgató eszközök működnek, de azt még nem tudták felderíteni, hogy pontosan kik helyezték el azokat. A Politico értesülése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és más ügynökségek később, a részletes nyomozást követően nagy biztonsággal arra megállapításra jutottak, hogy magas rangú hírszerzési és nemzetbiztonsági pozíciókban dolgozó izraeli kémek helyezhették el a berendezéseket.

Elad Strohmayer, Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője tagadta, hogy Izraelnek köze lenne a dologhoz, és teljes képtelenségnek nevezte a felvetést. „Izrael nem folytat kémtevékenységet az Egyesült Államokban” – mondta.

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli miniszterelnöki hivatal is „teljes mértékben hamisnak” nevezte a Politico cikkét. „Az izraeli kormány hosszú ideje elkötelezett amellett, hogy nem folytat hírszerzési tevékenységet az Egyesült Államokban. Ez az irányelv kivétel nélkül érvényesül” – közölték Jeruzsálemben.

A hírportál érdeklődésére egy magas rangú amerikai tisztségviselő csak annyit mondott, hogy a kormányzat hivatalosan nem kommentál biztonsággal és hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket. Az FBI sem akart nyilatkozni, a belbiztonsági minisztérium és a titkosszolgálat pedig nem reagált a Politico megkeresésére.

A portál bennfentes forrásai különösnek tartották, hogy a Trump-adminisztráció nem tett semmiféle megtorló intézkedést az ügy miatt, még annyit sem, hogy nem nyilvánosan panaszt tegyen az izraeli kormánynál. „Ez a reakció nagyon eltér attól, mint amit az előző kormány tett volna ebben a helyzetben” – jegyezte meg egy magas rangú hírszerzési tisztségviselő, hozzátéve, hogy a jelenlegi amerikai vezetésnek „másfajta számításai” vannak ebben a kérdésben. Korábbi adminisztrációk minden bizonnyal hivatalos diplomáciai jegyzékben tiltakoztak volna az érintett ország kormányánál – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy Donald Trump szívélyes kapcsolatot alakított ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és több, az izraeli kormány számára kedvező gesztust tett, mégis a zsidó állam lett az első számú gyanúsított a lehallgató eszközök ügyében. Az Egyesült Államokban rendszeresen kémkedő Kínát is potenciális gyanúsítottként kezelték, de végül az amerikai hatóságok arra …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)