Az élelmiszerek áremelkedéséhez kötnék a nyugdíjakat, megduplázódna az idei év eleji emelés

A nyugdíjas szervezetek egyeztették véleményüket a közeli napokban várható kormányrendelettel kapcsolatban, mely a törvényben előírt kiegészítő nyugdíjemelést tartalmazza majd. Az idősek képviselői – tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok az év
eddigi időszakában a tényleges inflációnál alacsonyabb mértékű nyugdíjemelésben részesültek, így lényegében hiteleztek a kormányzatnak 8 hónapon át – azt kérik, hogy a törvényes kompenzáció az élelmiszerek fogyasztói ára növekedésével megegyező mértékben történjen meg.

A javaslat elfogadása esetén az idei év elején – sajnálatos módon alacsonyan – megvalósult 2,7 százalékos nyugdíjemelés utólagosan és visszamenőlegesen 5,6 százalékos mértékűre emelkedne.Vagyis az év eleji emeléshez képest több mint duplája lenne. Ezzel a lépéssel a nyugdíjas fogyasztói kosár legjelentősebb árucsoportja áremelkedéséhez igazodna a nyugdíjak korrekciója, és ezáltal némileg ellensúlyozódna az idősek anyagi helyzetének eddigi,méltatlan lemaradása. Erre a lépésre a nyugdíjtörvény 62.§ (6)pontja lehetőséget is ad a kormányzatnak.

Azt is javasolják az idősek képviselői, hogy a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényben az Országgyűlés módosítsa a 2020-ra vonatkozó 2,8 százalékos inflációs előrejelzés mértékét a Magyar Nemzeti Bank szakértői által prognosztizált 3,4 százalékos mértékre – derül ki a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület MTI OS közleményéből.

Kiemelt kép: smagpictures.com

…read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

(Visited 1 times, 1 visits today)