Újabb gigaberuházás a tatabányai Bridgestone-nál

A világ legnagyobb abroncsgyártójának számító Bridgestone 2008 óta van jelen a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, eddig összesen 130 milliárd forintot fordított tatabányai gyárának felépítésére, gépparkjának kialakításába és fejlesztésébe, amivel a létesítmény az egyik legmodernebb európai Bridgestone gyárak között.

Az ünnepélyes avatás résztvevői. Fotók: MTI és autoszektor.hu archív

A mostani raktárbővítéssel immár öt futballpályányi területen összesen 600 ezer darab abroncsot képesek tárolni. Erre szükség is lesz, ugyanis 2020-ra 7,2 millió darab lesz az éves gyártási szám. Mindez hatalmas növekedés a jelenlegi 5,6 millióhoz képest.

A célok közül Topolcsik Melinda kiemelte: azt tervezik, hogy a közeljövőben termékeik negyven százalékát első beszállítóként közvetlenül az autógyáraknak értékesítsék és 2023-ra teljesen okosgyárrá alakítsák át az üzemet. Beszélt arról is, hogy az üzemben prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó, SUV és kisteherautó abroncsok készülnek több mint 230 féle méretben.

A tízezer négyzetméteres új raktár mellett a beruházás keretében új öltözőket és oktatóközpontot is létrehoztak. Büszkén említette, hogy felelős vállalatként, családbarát munkahelyként működnek.

100 újabb munkahely jön létre

Az új beruházással a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. száz új munkahelyet hoz létre – fogalmazott az ünnepélyes avatáson Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. Elmondta azt is, hogy a beruházást a magyar kormány 826 millió forinttal támogatt

A miniszter beszélt arról is, hogy az elmúlt kilenc évben óta két és félszeresére nőtt a magyar autóipar termelése, 2018-ban elérte a 8500 milliárd forintot. Az iparág hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország az EU-n belül a legmagasabb gazdasági növekedést érte el, és ahhoz is, hogy az ország gazdasági teljesítményének bővülése folyamatosan két százalékkal az uniós átlag felett legyen – fogalmazott.Japán a legjelentősebb ázsiai beruházó Magyarországon, 160 japán vállalat 35 ezer embernek ad munkát, 2018-ban a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2 milliárd dollár volt – mondta köszöntőjében Szijjártó Péter, aki emlékeztetett arra is, Magyarország és Japán 150 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással.

Csúcstechnológiával készülnek az abroncsok Tatabányán

Magyarország a világ országai közül lakosságszámban a 92., miközben az autóipari termelésben a 20. helyet foglalja el – fogalmazott, majd hozzá fűzte: a világ 20 legjelentősebb beszállítójából 15 vállalatnak van gyára az országban.

Szijjártó méltatta azt is, hogy a Bridgestone ismét bizalmat szavazott Magyarországnak, mert bízik a tatabányai emberek szakértelmében és szorgalmában.

Az avatáson ott volt Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere, aki ugyancsak méltatta a japán anyavállalat beruházását.

A mostani a Bridgestone harmadik nagy beruházása a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, a rendelkezésére álló hatvan hektár további bővítésre nyújt lehetőséget – fogalmazott a polgármester.

…read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)