Újságírók rohanták meg az állítólagos orosz kém házát, de csak a kutyáját találták otthon

Fotó: Mikhail Turgiev/Sputnik

A fenti kép a Virginia állambeli Staffordban készült, és az a 925 ezer dolláros ház látható rajta, amelyet Oleg és Antonina Szmolenkov vásárolt meg 2018 júniusában. Lassan nincs olyan nagy amerikai médium, amelynek újságírója ne csöngetett volna be hozzájuk, miután a férfit az év kémügyének főszereplőjeként azonosították. De a helyszínen gyűjtött információt a Sputnik névtelen tudósítója is.

A gyanú szerint Oleg Szmolenkov több, mint tíz éven keresztül kulcsfontosságú információkat osztott meg a CIA-val, miközben egyre magasabb pozíciókba került az orosz külügyminisztériumban, a washingtoni nagykövetségen, majd Putyin apparátusában. De a saját rangjánál fontosabb, hogy mindezeken a helyeken mint Jurij Usakov bizalmasa mozgott, aki az orosz külpolitika egyik kulcsfigurájaként évek óta bent ül Putyin legfontosabb tárgyalásain. Az amerikai média hétfőn azt jelentette csak, hogy egy magas beosztású kémet kimenekítettek 2017 közepén, de orosz lapok szinte azonnal megírták, kire illik a leírás. A Szmolenkov házaspárról ugyanis eddig azt lehetett tudni, hogy 2017 júniusában nyaralni utaztak Montenegróba, ahol a gyerekeikkel együtt eltűntek. Akkoriban az orosz médiában is megjelent, hogy ügyükben gyilkossági nyomozás indult, amelyet eredmény nélkül zártak le.

Kipp-kopp, ki van ott?

A házban már nincs senki. Amikor az első riporter megjelent, két férfi – minden bizonnyal két amerikai ügynök – parkolt le a ház elé egy terepjáróval, és a látogatás okáról érdeklődtek. A Washington Post stábja kedd este olyan költői részletekről számolt be, amelyek sietős távozásra utaltak: gyerekjátékok árválkodtak szétszórva a hátsó kertben, egy női melegítőfelső feküdt a kerti székre terítve, az asztalon pedig csikkekkel teli hamutartó és két öngyújtó maradt. A videón az is látszik, hogy egy őrző-védő kutya kaparássza belülről az ablakot, ami miatt a lelkiismeretes szomszédok ki is hívták a rendőrséget.

Aki látott már kémfilmet, vagy aki emlékszik, hogyan gyilkolták meg polóniummal Litvinyenkót és hogyan mérgezték meg Szergej Szkripalt, az képtelen nem gondolni arra:

miért nem rejtették el jobban ezt az embert?

Miután a CNN és a New York Times lehozta a sztorit név nélkül, a tekintélyes, de a hatalom befolyása alatt álló Kommerszant szinte azonnal megnevezte Szmolenkovot. A Postnak azt mondták nemzetbiztonsági források, hogy ez csak Putyin tudtával történhetett, a volt moszkvai amerikai követ pedig azt feltételezi, hogy a név publikálásával a megfélemlítés volt a cél. De valószínűleg az orosz kormány segítsége nélkül is megtörtént volna az azonosítás, legfeljebb lassabban, hiszen nincs olyan sok tisztviselő az orosz kormányban, aki nyomtalanul eltűnt 2017 közepén.

A név kiszivárgása után aztán már csak pár kattintás kellett, hogy megtalálják Szmolenkovék házát ebben az ingatlanos adatbázisban, hiszen a férj és a feleség neve is ott áll feketén-fehéren. De éppen ez a rejtély: miért használták a saját nevüket?

„Az eszem megáll”

– kommentálta az esetet …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)