Magyarország elutasítja a migránskvótát

A magyar kormány elutasítja a migránskvótát, de továbbra is szívesen segít az európai határok védelmében és az illegális bevándorlók visszaszállításában – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Kedden három uniós tagállam jelezte csatlakozási szándékát a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz az európai uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácsülésén.

– A migránsok önkéntes kvóták szerinti elosztásának ötlete már sokszorosan megbukott. Egyáltalán nem segít a helyzeten, sőt inkább meghívó az Európába készülőknek és az embercsempészeknek – fogalmazott a főtanácsadó.

Elmondta, Magyarország nem a fő balkáni migránsútvonalon fekszik, de idén is már több mint 8600 határsértési kísérletet regisztráltak.

Kedden Hollik István kormányszóvivő figyelmeztetett a veszélyre, miszerint a migránskvóta újra napirenden van, fenyegeti a tagállamokat és az európai városokat.

Nem lehet véletlen, hogy csak három tagállam jelezte csatlakozási szándékát a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz az európai uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácsülésén.

Bakondi elmondta, legutóbb az EU 28 tagállamából csupán hét támogatta valamilyen formában az önkéntes kvótát.

A kormányszóvivő megerősítette: eddig sem engedtek és ezután sem kívánnak engedni, azaz kiszállítási kvóta lehetséges, de kötelező betelepítési kvóta nem.

Akár terroristák beszivárgását is lehetővé teszi a máltai megállapodás

– Akár terroristák beszivárgását is lehetővé teszi a Földközi-tengeren érkező menekültek elosztásáról szóló máltai megállapodás, ugyanis csak az unió területén vizsgálnák, hogy a migráns jogosult-e a menekültstátuszra, márpedig Nyugat-Európában a kitoloncolási arány 1-2 százalék – jelentette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

További cikkek:

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements