ARANY PÁLMA-DÍJAS ALKOTÁSSAL ÉS MAGYAR FILM PREMIERJÉVEL ÉRKEZIK A 9. MOZINET FILMNAPOK

  • Vlad Ivanov is az esemény vendége lesz

Jövő csütörtökön, 2019. október 17-én kezdődik az immár 9. Mozinet Filmnapok, melynek programjában idén kilenc alkotás tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. Az esemény nyitófilmje Bong Joon-ho Élősködők (Parasite) című munkája, mely idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elvitte az Arany Pálma-díjat. Itt lesz a Valan – Az angyalok völgye című magyar alkotás közönségtalálkozóval összekötött premierje, a Puskin moziban találkozhat továbbá a közönség Vlad Ivanovval, A hegyek szigete című film főszereplőjével és Christophe Jankovic-kal, a Medvevilág Szicíliában című rajzfilm producerével is, a Kontroll nélkül című filmhez kapcsolódóan pedig gyűjtést szerveznek a Világszép Alapítvány javára. A Mozinet Filmnapok október 20-áig tart Budapesten és számos vidéki városban. Elkészült az esemény plakátja, jegyek elővételben már kaphatóak.

Elindult a jegyelővétel a Puskin Moziban tartott budapesti vetítésekre, a legnagyobb érdeklődés az Arany Pálma-díjas Élősködőket övezi. A fesztivál plakátját is Bong Joon-ho filmje ihlette, a Lengyel Csaba tervezte poszter központi motívuma egy ún. szuszok kő, amely a dél-koreai rendezőfenomén (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) filmjében fontos szerepet tölt be és az Élősködők plakátján is feltűnik. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is készült a Filmnapokhoz egy külön előzetes, Gorácz Vanda munkáját az alábbi linken és a mozikban lehet megtekinteni:

A Pedro Almodóvar produceri közreműködésével készült Az angyal egyszerre megdöbbentő, stílusos és helyenként sokkolóan humoros film, amelyet egy hihetetlen, de igaz történet inspirált. A tizenhét éves Carlos angyali arca és göndör fürtjei mögött egy morális gátlások nélküli szörnyeteg rejtőzik, aki rettegésben tartotta a ’70-es évek Buenos Airesét.

A román új hullám egyik megkerülhetetlen alakja, Corneliu Porumboiu rendezése, A hegyek szigete a bankrablós-átverős műfajt állítja a feje tetejére. A film főszereplője, a Napszálltából is ismert Vlad Ivanov elkíséri a filmet a budapesti vetítésre, ahol a közönség találkozhat is vele.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott, szívszorító Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a kilencéves Benni szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. A forgalmazó a Mozinet Filmnapok ideje alatt a Puskin Moziban gyűjtést szervez a Világszép Alapítvány javára, akik a hazánkban élő 23.000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek helyzetén igyekeznek segíteni.

Itt lesz Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan – Az angyalok völgye című feszült és szívszorító lélektani krimi premierje. Főhőse Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban, amikor felmerül a gyanúja, hogy rég eltűnt testvére holtteste került elő. A filmek alkotóival több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők.

A láthatatlanok imádnivaló karakterrel teli igaz történet. Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott nappali melegedőt vezet. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon. Úgy döntenek, saját szakállukra tovább üzemeltetik a helyet, magánakciójuk azonban nem maradhat örökre titokban. Franciaországban a film az év meglepetéssikere lett, eddig több mint másfél millióan látták.

A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit …read more

Source:: bdpst24

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements