Újabb menekültáradatot okozhat a törökök szíriai offenzívája – figyelmeztettek az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai tagjai

A török katonai művelet leállítását követelte közös nyilatkozatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt európai tagja csütörtökön. Az ENSZ BT – zárt ajtók mögött – rendkívüli ülést tartott a nap folyamán a török beavatkozás ügyében. Az ülés összehívását Németország kezdeményezte a testület európai tagjainak nevében.

A szíriai Tal Abyad település a török offenzíva második napja utánFotó: BULENT KILIC/AFP

Az újabb fegyveres összecsapások Szíria északkeleti részében veszélybe sodorják a teljes régió stabilitását, újabb szenvedést és további üldöztetéseket hoznak a civilekre, növelik a menekültek számát Szíriában és a térségben” – hangsúlyozta állásfoglalásában az ENSZ BT-tag Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország, Belgium és Lengyelország. A nyilatkozathoz csatlakozott Észtország is. A balti állam 2020-tól lesz két évre a BT nem állandó tagja.

Az ENSZ BT ülése előtt Jürgen Schulz, Németország ENSZ-nagykövetének helyettese leszögezte, hogy Berlin a lehető leghatározottabb módon elítéli a török katonai műveletet.

Menekülő emberek a török csapások előlFotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Úgy véljük, ez az offenzíva a teljes régió destabilizálódásához és az Iszlám Állam terrorszervezet megerősödéséhez fog vezetni” – emelte ki Schulz. Hozzátette, hogy a katonai művelet helyett a politikai rendezési folyamatot kell előnyben részesíteni. „A török offenzíva egyúttal humanitárius katasztrófával és egy újabb menekültáradat megindulásának veszélyével fenyeget” – hangsúlyozta a német diplomata.

Miután a törökök által vezetett csapatok beléptek a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai területekre, több tízezer ember menekült el az otthonából. A segélyszervezetek attól tartanak, hogy a menekülthullám százezres is lehet.

Törökország azért indította el az offenzívát, mert terroristának tartja a Szír Demokratikus Erők (SDF) kurd egységeit, amik a határmenti területeket ellenőrzik. Bár az SDF az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesének számított az Iszlám Állam elleni harcban, a mostani támadást mégis az indította be, hogy Donald Trump kivonta az amerikai csapatokat a térségből. A kurdok pedig úgy érzik, hátba döfték őket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a harcokban eddig az
SDF 23 fegyveresét ölték meg, a törökök által támogatott milíciák pedig hat embert veszítettek. A török hadsereg beszámolója szerint 174 fegyveressel végeztek. A kurdok pedig azt közölték, ellenállnak a támadásnak.

Fotó: Hisam el Homsi / ANADOLU …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements