Hamarosan MotoGP-futamok lehetnek Magyarországon

Magyarország 2022-től gyorsaságimotoros világbajnoki (MotoGP) futamot rendezhet –

jelentette be a Nyíregyházán és környékén zajló rali Európa-bajnoki futam szombati napján az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László azt mondta, hosszabb ideje folytattak tárgyalásokat a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló céggel, amellyel szándéknyilatkozatot is aláírtak, a következő lépés pedig az, hogy a kormánynak február 28-ig végleges döntést kell hoznia többek között a helyszínről és a rendezéshez kapcsolódó intézkedésekről.

Palkovics László sajtótájékoztatót tart a rali Európa-bajnoki (ERC) futam és a Rally Hungary 4. gyorsasági szakasza előtt Mezőzomboron. Mellette Talmácsi Gábor és Kósa LajosFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

„November folyamán, december elején a kormány elé kerül a magyar autó- és motorsport fejlesztésére kidolgozott stratégia, amely számos célt és intézkedést tartalmaz, és amelyre többek között a sportági eredményességen, valamint a turizmusra gyakorolt hatáson túl azért is van szükség, mert Magyarországon az autóipar erőteljesen meghatározza a gazdaság sikerességét” – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter.

A stratégiát tartalmazó dokumentum szerint a legfontosabb beavatkozási területek a Hungaroring és a hazai sportinfrastruktúra fejlesztése, az újabb nemzetközi sportrendezvények hazai megrendezése lehetőségének feltérképezése, közlekedésbiztonsági akcióterv kidolgozása, valamint a versenymérnök-képzés fejlesztése – foglalta össze a stratégia elemeit Palkovics László.

Ígéretes a kétkerekű alternatíva

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a MotoGP-futam megrendezésének érdekében

új versenypálya épülhet Kelet-Magyarországon,

és kiemelte, a gyorsaságimotoros vb egy futamának megrendezése önmagában óriási ismertséget képes adni Magyarországnak, ugyanakkor a közlekedésbiztonsági kérdésekben is hasznos lehet. „Olyan ez, mint egy piramis, amelynek az alján az utcai motorozás, vagy akár a robogók, elektromos kétkerekű közlekedési eszközök találhatók, a tetején pedig a MotoGP” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Haon szerint arra is célozgatott, hogy akár Debrecen vonzáskörzetében is lehetne az a pálya.

Fotó: MOHD RASFAN/AFP

„A kétkerekű járműveket érintő közlekedésbiztonsági intézkedésekkel foglalkoznunk kell, mert Magyarországon jelenleg 200 ezer aktív, a járművét szezonban heti rendszerességgel használó motoros van, további 100 ezer ritkábban motorozik, viszont a regisztrált motorkerékpárok száma az országban több mint egymillió” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a nagyvárosi közlekedésben a „kétkerekű alternatíva” a különböző vizsgálatok eredményeit elnézve „ígéretesnek tűnik”.

Hogyé?

Talmácsi Gábor, a sportág egyetlen eddigi magyar világbajnoka sajtótájékoztatón elmondta, üdvözli a kormányzat célkitűzéseit, fontosnak tartja, hogy legyen az országnak autó és motorsport stratégiája. A jövő tehetségeinek felfedezése és kinevelése ugyanis a kormány támogatása nélkül nem biztosítható – tette hozzá a világbajnok, aki szerint „óriási lehetőséget jelent a hazai rendezésű futam”.

Az MTI fent …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements