Hibridek szürke eminenciása – Ford Mondeo Hybrid teszt

Sajnos a hibrid Mondeo hazai debütálásán nem tudtam ott lenni, ezért különösen vártam az egyhetes együttlétet, annak dacára, hogy deklaráltan nem vagyok oda a fokozatmentes váltóval szerelt hajtásláncért – legyen szó bármilyen márka bármilyen modelljéről. Ugyanis megszokhatóság ide vagy oda enegem demoralizál a kicsit agresszívabb gyorsításkor fellépő felpörgő motor hangja, ami ráadásul fordított arányban van az elindulás dinamikájával. A lassabban gyorsítson elven működő rendszer erényeinek sokasága mellett sem tudtam soha szerelembe esni vele. Olyannyira nem, hogy be kell valljam – mea culpa – már látatlanban pálcát törtem a hibrid Mondeo fölött is, egyészen a teszthét kezdetéig…

Némileg átszabták az autó elejét és a nappali fények formája is változott

Az amerikai autógyártónál is jelentős múltja van a hibrideknek. A Mondeo amerikai ikertestvére a Fusion már 2010 óta elérhető ezzel a hajtáslánccal, ami kétségtelenül azonnal sikersztori lett az újvilágban, hiszen még ebben az évben elnyerte az Észak Amerika évautója díjat.

Az öreg kontinensen a Mondeo negyedik generációjába került beépítésre a hibrid technológia, ami tulajdonképpen ismerős elveket követ. A rendszert egy 2.0 literes Ford által fejleszett Atkinson-ciklusú benzinmotor, egy elektromotor, egy generátor, egy 1,4 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátor, valamint egy, a szintén a márka által kifejlesztett teljesítményelosztó automata sebességváltó alkotja. Az összteljesítményét tekintve 187 lóerőt abszolvál. A képletben tehát semmi szokatlan nincsen, illetve valami azért mégis, ugyanis a fentebb említett gyorsításkor fellépő motorhang – ha nem is teljesen – érzetre számomra mindenképpen komfortzónán belül maradt, ami azonnal ki is érdemelt egy ötöst az ellenőrzőbe.

A 2,0 literes szívó benzinmotor az elektromos rásegítéssel

Persze az eCVT dirigálta lassabban gyorsítson metodikája továbbra is némileg árnyalja a képet, de összességében viszonylag rövid idő alatt hozzá lehet szokni ehhez a rendszer által megkövetelt vezetési stílushoz. Ha nem akarunk aszfaltbetyárkodni a piroslámpánál akkor városi forgalomban szinte „észrevétlenül” működik a hajtáslánc, arról nem beszélve, hogy mindeközben a folyamatosan cirógatja a lelkünket a műszerfalon megjelenő alacsony fogyasztási érték látványa.

Krómcsík köti össze a hátsó lámpatesteket

A teszthét alatt abszolút vegyes használatban a legvadabb forszírozás mellett sem lépte át az 5.5 literes átlagfogyasztást, ami valljuk be több mint jó. Arról nem beszélve, hogy van itt egy másik el nem hanyagolható dolog, mégpedig a Mondeo nagysága és méretei. Különösebb analitika nélkül is állítható, hogy a Ford a piac legnagyobb hibrid modelljét kínálja, ami a maga 1,7 tonnás súlyának mozgatásával biztosítja ezt a fogyasztási értéket.

Továbbra is dögös profilkép jellemzi a Mondeót

De maradjunk még a külcsínnél és mérteknél. A Mondeo – negyedik – legutóbbi generációja időtálló formavilágnak bizonyult a jelenlegi verzió 2015 óta van a piacon. A mostani ráncfelvarrás is csak minimális mértékben hozott változásokat. Az autó kontúrja továbbra is a dögösebb kombik klasszikusait idézi. A hibrid mivoltáról csak az oldalán elhelyezett felirat árulkodik. Némileg furcsa, hogy ami először feltűnik az autó profiljában az a ballonos kerekek.

Csak egy jelzés erejű felirat árulkodik a hibridhajtásról

A gumik természetesen kisgördülési ellenállású „eco abroncsok”. A Mondeo külső megújulása mondhatni a szokásos kliséket követi, ami a front és a hátsórész átszabásában mutatkozik meg. A hűtőrácsok dizájnja felszereltségtől függően változik. Az eltérések szösszenetnyi különbségekben fedezhetők fel. …read more

Source:: Autoszektor.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements