Áder János Berlinben ünnepelt

Köszönetet mondott Frank-Walter Steinmeier német államfő a közép-európai népeknek a hazája újraegyesítéséhez nyújtott segítségért szombaton. Berlinben a német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségen a magyar államfő is részt vett.

– A lengyelek, a magyarok, a csehek és a szlovákok bátorsága és szabadságszeretete nélkül nem valósulhatott volna meg a német egység és nem történhettek volna meg a térségbeli békés forradalmak – hangsúlyozta a szövetségi elnök a visegrádi négyek országcsoport tiszteletére emelt szobornál, melynél Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Caputová szlovák államfővel együtt virágokat helyeztek el. A központi állami ünnepségen Angela Merkel német kancellár is részt vett.

Az egykori Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án kezdték építeni. Erre a kivándorlási hullám miatt volt szükség, amely az NDK népességének vészes csökkenésével fenyegetett. A 156 kilométer hosszú határőrizeti rendszeren 28 év alatt mintegy ötezren jutottak át Nyugat-Berlinbe.

…read more

Source:: Lokal.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements