A sütőtök 9 jótékony hatása

1. Nagyon tápláló és ásványi anyagokban gazdag

Lenyűgöző, hogy mennyi hasznos dolog van benne. Ráadásul amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem teszi tökre a diétádat. Alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.

2. Magas az antioxidáns-tartalma

A testedben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő anitoxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

3. Növeli az ellenállóképességet

A sütőtökben sok a béta-karotin, ami a szervezetedben A-vitaminná válik, ez segít a fertőzések leküzdésében. Szintén magas a C-vitamin tartalma, ami növeli a fehérvérsejt termelést, hatékonyabbá válik az immunrendszered, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.

4. Javítja a látást

Gyakori probléma, hogy idősebb korban romlik a szemed. A megfelelő tápanyagok fogyasztásával csökkenhet ennek a kockázata. Itt is a béta-karotin, illetve az ebből létrejövő A-vitamin játszik kulcsszerepet.

5. Segíti a fogyókúrát

Tápanyagokban gazdag élelmiszer, de ennek ellenére hihetetlenül alacsony kalóriatartalmú. Így jóval többet fogyaszthatsz belőle, mint más szénhidrát forrásokból (rizs, burgonya, stb.). A rostok miatt a sütőtök enyhíti az éhségérzetet.

6. Csökkenti a rák kockázatát

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumorok kialakulásának az esélyét. A tudósok szerint nem csak ezen múlnak a betegségek, de fontosak a megelőzésben.

7. Erősebbé teszi a szívedet

A kálium, a C-vitamin, a rostok és az antioxidánsok együttesen járulnak hozzá, hogy a tested motorja jobban dolgozzon. Csökkenti a rossz koleszterinek szintjét, így védi az érrendszeredet, emiatt is kisebb a szívbetegségek veszélye.

8. Egészségesebb lesz a bőröd

Ebben is hasznosak azok a tápanyagok, amelyekben annyira gazdag. A szervezetedbe kerülő karotinok ugyanis segítenek megvédeni a bőrödet a káros UV sugaraktól.

9. Könnyen beilleszthető az étrendedbe

A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatod.

Összefoglalva a sütőtök nagyon egészséges ennivaló, de itt sem árt az óvatosság. Néhány embernél ugyanis allergiás reakciót válthat ki a fogyasztása és mérsékelten vizelethajtó hatással bír.

…read more

Source:: Well&Fit

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements