Márton napi libalakoma a Vörösmarty téri Téli Fesztiválon és Vásárban

Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Téli Fesztivál és Vásár a látogatókat 2019. november 8. és 2020. január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a most megújult Vörösmarty téren, valamint a Deák és a Fővám téren is.

A programot szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a téli fesztivál keretében a Vörösmarty téren bemutatja a magyarság kulturális értékeit: a hagyományokból táplálkozó, a mai kor design-elvárásait is megmutató kézművesremekekkel, a tradicionális magyar gasztronómiai termékekkel, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának felsorakoztatásával, színpadi produkciókkal, a keresztény hagyományokat továbbadó játszóházzal várja a látogatókat.

A vásár 7 hetében más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várjuk a látogatókat!

Ez a hét, Szent Márton hete – libaételekkel és újborral hívogat a Vörösmarty térre

Számos változata ismert a Szent Mártonhoz kötődő legendának, de egy biztos: ezt a napot több mint 1000 éve ünnepeljük a lehető legkülönbözőbb módokon. November 11. a naptárban ősidők óta a tél kezdetét jelöli, mely egyben a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ekkor zárultak le az éves gazdasági munkák, e napon kóstolták meg az újbort és vágták le először a tömött libákat. A Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint:

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Napjainkban a vendéglátóhelyek – így a Vörösmarty téri téli fesztivál és vásár is – külön Márton napi étkekkel várják a vendégeket, hogy elkerüljék ezt a fenyegetést.

A Vörösmarty téren – a vendéglátóhelyeken – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a téli ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

Csíki Sándor, gasztronómiai szakíró:A BFTK által szervezett téli fesztivál minőség melletti elköteleződésének kevéssé ismert, de figyelemre méltó jele, hogy a téren megjelenő szereplőket – a pályázataik és ismert teljesítményük alapján – szakmai zsűri válogatja ki. Vendégként ugyan nem kell tudnunk, de a vendéglátásnak ez az ága meglehetősen speciális, ezért a hosszú heteken keresztül történő folyamatos szabadtéri működésre valójában csak kevesen állnak elkötelezetten és megbízhatóan készen. Ők azonban, és ezt is kevesen tudják, ebben a műfajban az európai élvonalba tartoznak.

Mindenképpen jó és a hagyományok megtartása mellett szükséges is az az innnováció, amely már az előző években elkezdődött, s amelyre számos példa akad. Külön kiemelést érdemelnek a tematikus gasztrohetek, Szent Márton hetétől egészen az újévi malac hetéig. Lesznek ételek a hanuka, és lesznek ételek a karácsony köré szerveződve is. Izgalmas a töltött káposzta és somlói bor hete. Mindezeket számbavéve, a téli fesztivál szellemiségét, törekvéseit, kulturális üzeneteit világviszonylatban is bátran tarthatjuk újdonságnak. Ha pedig így igaz, akkor joggal lehetünk büszkék rá!”

<img data-attachment-id="77113" data-permalink="https://bdpst24.hu/2019/11/12/marton-napi-libalakoma-a-vorosmarty-teri-teli-fesztivalon-es-vasarban/kepatmeretezes_hu_budapesti_adventi_s_karcsonyi_vsr_sznpad_04/" data-orig-file="https://i0.wp.com/bdpst24.hu/wp-content/uploads/2019/11/kepatmeretezes_hu_Budapesti_Adventi_s_Karcsonyi_Vsr_Sznpad_04.jpg?fit=600%2C400&ssl=1" data-orig-size="600,400" data-comments-opened="1" data-image-meta='{"aperture":"0","credit":"","camera":"","caption":"","created_timestamp":"0","copyright":"","focal_length":"0","iso":"0","shutter_speed":"0","title":"","orientation":"0"}' data-image-title="kepatmeretezes_hu_Budapesti_Adventi_s_Karcsonyi_Vsr_Sznpad_04" data-image-description="" data-medium-file="https://i0.wp.com/bdpst24.hu/wp-content/uploads/2019/11/kepatmeretezes_hu_Budapesti_Adventi_s_Karcsonyi_Vsr_Sznpad_04.jpg?fit=300%2C200&ssl=1" data-large-file="https://i0.wp.com/bdpst24.hu/wp-content/uploads/2019/11/kepatmeretezes_hu_Budapesti_Adventi_s_Karcsonyi_Vsr_Sznpad_04.jpg?fit=600%2C400&ssl=1" …read more

Source:: bdpst24

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements