Kocsis Máté: Több milliós büntetést kaphatnak a parlamenti rendbontók

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté a Parlamentben az elmúlt időszakban történt „példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást. Említette tavaly december 12-i ülésnapot, amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja a helyét a pulpituson, majd zavarták az ülést, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti tiltakozását, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

Hadházy Ákos feliratot tart a kezében Orbán Viktor napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye. Szerinte a tavaly decemberi történéseket és Hadházy magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna. Belgiumban például ilyen esetben a következő 8-10 ülésről is kitilthatták volna a képviselőt, az Egyesült Királyságban 20 napra felfüggeszthették volna a képviselői jog gyakorlását, Németországban pedig 30 napra ki lehetett volna utasítani a rendbontót az ülésteremből – említett Kocsis példaként három demokratikus országot.

Kocsis szerint az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek „mellényzsebből kifizették”, ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje.

Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat – mondta, jelezve, hogy így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a Parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is „elbukhatják”, vagy ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg – mondta Kocsis Máté. Szerinte „fizetni fog, mint a katonatiszt”, mert az Országgyűlés nem cirkusz vagy állatkert, az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a Parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak.

A „notórius bekiabálók”, akik „képtelenek uralkodni az indulataikon”, fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak – mondta Kocsis példaként a Párbeszédből Szabó Tímeát és Tordai Bencét, illetve a DK-ból Arató Gergelyt és Vadai Ágnest említve.

A törvényjavaslatot kritizáló Arató Gergelyről azt is mondta: éppen ő tiltakozik, aki képtelen normális ember módjára viselkedni az Országgyűlésben. Kocsis a DK-s politikus szavaira úgy reagált: a törvény egyrészt érvényesíteni fogja a fokozatosság elvét, másrészt nem elhallgattat, hanem kulturált mederbe tereli vissza az ellenzéki magatartást, aki pedig úgy viselkedik, ahogyan az egy parlamentben elvárható, annak nincs mitől tartania. Kocsis Máté azt mondta, a törvény azt is …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements