Egyetlen fát sem vághatunk ki! – tüntettek a Normafánál

Mintegy 200 ember gyűlt össze szombat délelőtt Budapest kedvelt kirándulóhelyén, a Normafánál, hogy tiltakozzanak a kerületi önkormányzat új parkolója ellen. A fideszes vezetésű 12. kerület 220 fa kivágásával akarta kiváltani az eddigi két kisebb parkolót egy nagyobbal.

A tüntetést öt ellenzéki párt, a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd szervezték, mindegyik saját szónokkal is képviseltette magát.

Tüntetők a parkoló ellen.Fotó: Halász Júlia/444

A párbeszédes Szabó Tímea azt mondta, hogy “egyetlen fát sem vághatunk ki” a klímaváltozás miatt. “Azért kell küzdenünk, hogy az unokáink is élhető világot örököljenek”. Szerinte nem egyenként kell alkudozni a fákról, hanem át kell alakítani a gondolkodásunkat. “Elég a fideszes pusztításból, mutyiból!” – jelentette ki.

Szabó Tímea.Fotó: Halász Júlia

A momentumos Vadász Gábor szóba hozta, hogy Pokorni Zoltán kerületi polgármester pénteken végül engedett valamennyit az eredeti tervből, és a parkoló újratervezését, illetve a legnagyobb fák megtartását ígérte. Azt ezt kezdeményező petícióra utalva ezt mondta:”Húszezer ember hangja kellett hozzá, hogy Pokorni meghallja azt a szót, hogy fa!

A DK-s Élő Norbert (aki az összellenzéki polgármester-jelölt volt a kerületben) attól tartott, hogy “erdő helyett lakóparkot építenek”. Javasolta, hogy az autókat a víztoronyig engedjék fel, és Normafához csak elektromos buszok járjanak ezentúl.

Az MSZP-s Mohácsi István is jobb tömegközlekedést szorgalmazott, míg az LMP-s Heltai László kijelentette, hogy “a fideszes pártállam és befektetői érdekek fenyegetik a természetet”.

Felszólító levél.Fotó: Halász Júlia

Dorosz Dávid frissen kinevezett főpolgármester-helyettes (Párbeszéd) így fejezte ki, hogy életbevágó a fák megvédése: “Minden fa, amit a Fidesz kivág, konkrét emberéletekbe kerül”.

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements