Teljesíthetetlen ultimátumot küldött a Gazprom Ukrajnának, januártól elzárhatják a gázt

Hétfőn a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller levelet küldött az ukrán gázvezetékeket üzemeltető cégnek arról, hogy milyen feltételekkel volna hajlandó tárgyalni mostantól az ukrán tranztitról:

  • vagy hosszabbítsák meg a most is érvényben lévő, január elsején lejáró szerződést,
  • vagy csak egy évre kössenek új szerződést.

Ez két olyan feltétel, amelyekre az ukránok a másfél éve tartó tárgyalások elejétől azt mondták, hogy szó sem lehet róla. A mostani szerződést hátrányosnak tartják, és mindenképpen sok évre előre akarják megoldani a kérdést. Ha mégis engednének az ukránok az eddigi pozícióikból, akkor ott van még egy kikötés:

  • felejtsék el a pereskedést a Gazprom és a Naftogaz (az ukrán vezetékes cég) között.

Mivel az egyik ilyen perben egy stockholmi bíróság több mint 4,5 milliárd dollár kártérítést ítélt meg az ukránoknak, ezért a „felejtsünk el minden régi vitát” ajánlat szintén vállalhatatlan ukrán oldalról. Ha mindez nem volna elég az ultimátumokból, a Gazprom támasztott még két feltételt:

  • az ukrán versenyhivatal vonja vissza egy Gazpromot sújtó, érvényben lévő, de még ki nem fizetett büntetését,
  • továbbá Ukrajna álljon el attól a kezdeményezésétől, amelyben az Európai Bizottsághoz fordult, hogy Brüsszel vizsgálja ki, hogy nem él-e vissza az orosz cég a piaci erőfölényével Ukrajnában.

Illetve van még egy dolog, amit felvet Alekszej Miller a levelében:

  • megkönnyítené a megegyezést, ha Ukrajna ismét vásárolna gázt Oroszországtól. (2014 óta Ukrajna csak szállít oroszt gázt nyugat felé, de saját fogyasztásra közvetlenül Oroszországtól már nem vásárol, mert Viktor Janukovics elnök bukása után irreálisan megemelték az árat. Azóta Lengyelország, Szlovákia és Magyarország irányából vesznek gázt.)

Az ukrán energetikai miniszter hétfő este egy tévéműsorban így reagált Miller ultimátumára:

„Legyünk őszinték. Az ajánlat elfogadhatatlan Ukrajna számára (…)”

Az általunk megkérdezett gázipari elemzők szerint ezek a feltételek azt mutatják, hogy a Gazprom emelte a tétet az alkudozásban, és felkészült arra, hogy januárban elzárja a gázcsapot. Az ukrajnai tranzit várhatóan januárban megszűnik, annak ellenére, hogy az orosz és az ukrán oldalnak is elemi érdeke, hogy hosszabb távon működjön. Egy ilyen csapelzáráson mindkét oldal veszíteni fog, míg a szállítás zavartalansága mindkét oldalnak pénzt hozna. Európának ezen a felén azonban az energetikai üzleteket nem a piac szabályai írják, hanem inkább a politikai érdekek.

Egyelőre nem fogunk fázni

Eddig kétszer fordult elő, hogy a Gazprom leállította az ukrán tranzitot: 2006-ban és 2009-ben. Mindkét esetben komoly veszélybe került Magyarország, és több más régiós ország, így Szlovákia, Szerbia és Bulgária gázellátása is. Korlátozásokat kellett bevezetni, és félő volt, hogy nem lesz fűtés ezekben az országokban. Ennyire akkor nem durvult el a helyzet, de a leckét Európa megtanulta: azóta nagyon sok beruházást hajtottak végre, hogy a régió ne legyen annyira kiszolgáltatva az orosz–ukrán vitáknak.

Most már felkészültek az érintett országok annyira, hogy akár heteket, esetleg néhány hónapot is kibírjanak az ukrán tranzit nélkül. A magyarországi tárolók csurig vannak, és jóval nagyobb a kapacitásuk, mint a legutóbbi válságok idején. Az MVM gázkereskedő cége már a 2020-as Gazprom-szerződés terhére is vásárolt előre rengeteg gázt a tárolókba. Továbbá kiépültek új vezetékek, amelyeken keresztül máshonnan is lehet gázt vásárolni, nem csak az Ukrajna felől jövő Testvériség vezetékből.

Ugyanakkor hosszú távon az ukrán útvonalra nagy szüksége van mindenkinek, így Magyarországnak is. Ha …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements