A nap, amikor a Fidesz is felsorakozott Baranyi Krisztina mögött

„Úgy hozta az élet, hogy hamarosan kiderülhet, hogy az elkövetkezendő években milyen lesz a viszony Budapest vezetése és a kormány között”

– mondta hétfőn Karácsony Gergely a ferencvárosi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, ahol arról beszéltek, milyen feltételekkel támogatják az atlétikai stadion felépülését, ami nélkülözhetetlen a Budapestre tervezett 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Nem véletlenül fordulhatott a nyilvánossághoz a két politikus.

A megválasztásuk után pár héttel mindketten egy országos jelentőségű beruházás, óriásprojekt közepébe csöppentek, amit össze kell hangolniuk azzal a hangzatos ígérettel, amit a kampányban tettek, miszerint Budapesten nem épül több stadion. Karácsony és Baranyi is azt az utat választották, hogy nem fekszenek keresztbe az atlétikai világbajnokságnak, inkább feltételeket szabnak hozzá. Mindkettőjük tervéhez testületi döntésre van szükség, és a ferencvárosi testületben Baranyi Krisztinának leginkább riválisai vannak, szövetségesei kevésbé. Így reális esély volt rá, hogy leszavazzák az atlétikai stadionról szóló, alternatív javaslatát. Baranyi ezért már a döntő ülés előtt, pénteken a nyilvánosság elé tárta a tervét, amiben szerepel plázs, strand, szabadtéri mozi, fitneszpark, új óvoda, egy teljesen új, felszerelt szakrendelő a ferencvárosiak számára, a Soroksári-Duna-ág egy szakaszának kikotrása, a Széchenyi könyvtár kerületbe költöztetése és egyebek.

Fürjes Balázstól azt kérdeztük, hogy egyáltalán reálisak, megvalósíthatóak-e a a polgármester elképzelései?

A Budapestért felelős államtitkár azt mondta, hogy egy hónapja nem gondolták volna, hogy a kormány egyik legkérlelhetetlenebb kritikusától, Baranyi Krisztinától érkeznek konstruktív, előremutató javaslatok.

„Ma úgy tűnik, a Baranyi-terv jó megoldás lehet, jól szolgálja a budapestiek és ferencvárosiak érdekét. Ferencváros javaslatai vagy teljesen egybeesnek az évek óta megfogalmazott kormányzati szándékokkal vagy jól illeszkednek azokhoz. A polgármesterasszony javaslataival nyitott kapukat dönget.”

Hozzátette: nem előzmény nélküli, hogy a kormány egy nagyobb ügy kapcsán együttműködik egy ellenzéki vezetésű kerülettel. Amikor a Duna Arénát építették, akkor Tóth József, 13. kerületi szocialista polgármesterrel sikerült olyan megállapodást kötni, amivel végül mindenki elégedett volt. A kormány ott is számos közösségi fejlesztéssel egészítette ki a sportberuházást. Az államtitkár reálisnak tartja Baranyi tervét, hogy „Budapest egyik szégyenfoltjából ne csupán sportközpont, hanem a tömegek számára nyitott szabadidőközpont legyen.”

Fotó: Dimény András/Dimény András/kepszerk.hu

Tehát a ferencvárosi polgármester a közös sajtótájékoztatóval még az ülés előtt megszerezte Karácsony Gergely támogatását, ráadásul a tegnapi napon a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is bejelentette, hogy ha a kormány teljesíti a kerület és a főváros feltételeit, akkor támogatják az atlétikai beruházást.

<img src="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–o3-DEtLA–/c_limit,w_1160/7Nu7xVDs4ydvKeBXs.jpeg" srcset="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–4IMzvMW5–/w_290/7Nu7xVDs4ydvKeBXs.jpeg 290w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–NRYYWQEP–/w_330/7Nu7xVDs4ydvKeBXs.jpeg 330w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–DXc9H5hb–/w_748/7Nu7xVDs4ydvKeBXs.jpeg 748w, …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements