Karvai Sándor: A cirkusznak pattogatottkukorica-illata van

Karvai Sándor rádiós műsorvezető, marketingszakember, autósofőrként és motorosként többszörös Guinness-rekorder. Sanyi születése óta vak, mégis folyamatosan keresi a kihívásokat, és az élet szépséges és veszélyes pillanatait is szereti megélni. Párjával, Anitával – és néhány sorstársával – a Fővárosi Nagycirkusz vendége volt a Hófödte álom – Ősi cirkuszi mese című előadáson, ahol a kulisszák mögötti világról is tapasztalatot szerezhettek.

Sanyi rögtönzött egy dobszólót a takarásban

Marosi Antal sajtófőnök Sanyit és Anitát kulisszajárásra invitálta az előadás kezdése előtt. Sanyi kíváncsian tapogatta végig az artisták kellékeit, felpróbálta a bohócok fejfedőjét, de legjobban az a speciális hinta érdekelte, amelyről hatalmas szaltókat ugranak a jakut cirkuszművészek.

– Ez elég extrém lehet, és én szeretem az extrém dolgokat – mondta a vak rekorder, miközben kipróbálta az eszközt. – Gyerekkoromban sokat hintáztam, szeretem ezt a mesés szabadságérzést. Olyan ember vagyok, aki mindent látni akar, vagyis az én esetemben megérinteni, átélni, megtapintani, hogy el tudjam képzelni. Nekünk ez a világunk: a hallás, a szaglás és a tapintás. A cirkusznak egyébként kellemes, friss pattogatottkukorica-illata van. Ez is hozzátartozik az élményhez, hiszen ahogy kitapintottam például a hinta szélességét, érzem a porond illatát, és hallom a zenét, magam is látom a produkciót. Valószínűleg nagyon színes és csillogó – mondta Sanyi, akinek az elképzeléseit párja, Anita pontosította.

A jakut csapat

– Én egy kicsit látok, ezért a vizuális élményeket is próbálom érzékeltetni – egészítette ki kedvesének szavait Anita. Sanyi azt is elárulta, hogy a zenei aláfestés, a hangszerek által keltett hangulat, a nézőtéren tapintható csend, a visszafojtott lélegzet is jelzi neki, hogy valami nagyon izgalmas történik a manézsban, és akkor benne is elkezd dolgozni az adrenalin. Ezt az érzést pedig jól ismeri, hiszen bevallása szerint ő maga is kihívás- és adrenalinfüggő: vakként ment egy teljes kört motorral a Hungaroringen, de vezetett már lezárt útszakaszon elektromos autót a Balaton partján, és – speciális körülmények között ugyan, de – még raliautós is volt.

Törióra a porondon

A Fővárosi Nagycirkusz az érzékenyítő missziója mellett számos rendhagyó órát is tart diákoknak. A Hófödte álom című előadás jakut művészeihez kapcsolódik a december 19-i Cirkuszi ló- és hadtörténelem című történelemóra, amelyet felsősöknek ajánlanak. A jakutokat különleges viszony fűzi a lovakhoz. Az emberiség évezredek óta együtt él ezzel a legendákban, mesékben gyakorta szereplő állattal, amelynek háziasítása óta több mint nyolcezer év telt el. De miként emelkedett ez a fenséges, gyönyörű és mitikus lény a legnemesebb állatok sorába? Miként tudták a hadvezérek, királyok és császárok általuk tágítani birodalmuk határait? Mit jelent pontosan a nomád, a nemes és a lovag kifejezés? Megannyi izgalmas kérdés, amelyek által cirkusz, ló és történelem összefonódik. Ez a rendhagyó történelemóra kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a manézsban, ezeknek a lenyűgöző teremtményeknek a társaságában fedezzék fel a fiatalok a lovak történetét.
<img width="150" height="150" src="https://www.lokal.hu/wp-content/uploads/2019/11/hinat_VIP-M%C3%A9dia-150×150.jpg" …read more

Source:: Lokal.hu – Életmód

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements