Messié az idei Aranylabda

Néhány napja már sejteni lehetett, hogy ő lesz az idei nyertes, hétfőn Párizsban pedig tényleg Lionel Messi vehette át a 2019-es Aranylabdát, az év legjobb focistájának járó díjat. A holland Virgil van Dijkot és a portugál Cristiano Ronaldót előzte meg. A Barcelona argentin játékosa ötödik Aranylabdáját még 2015-ben nyerte el, a mostani hatodikkal pedig nem csak az örökranglistán lépett a szintén ötször díjazott Cristiano Ronaldo elé, hanem egyúttal vissza is került a szakma csúcsára. Már ha az ember egy csapatsport szakmai csúcsát zsűrik által kiosztott egyéni díjakban méri.

Messi és kedves családja a párizsi gálán.Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Bár ez a hatodik címe, a 2019-es tulajdonképpen csak Messi második igazi Aranylabdája. A díjat 1956-ban a France Football francia szaklap alapította, és eredetileg Európa legjobb sportújságírói szavazták meg a kontinens legjobb játékosát (1967-ben például Albert Flóriánt). 2010 és 2015 között az Aranylabdát összevonták a FIFA hasonló díjával, Messi pedig a 2009-es első címe után ebben a periódusban nyerte a következő négyet.

Ma az Aranylabdát ismét a francia lap adja át, de már nem csak újságírók, hanem az egyes nemzeti válogatottak szövetségi- és csapatkapitányainak szavazatai is számítanak, és nem csak európai focistákra lehet szavazni, hanem mindenkire. Hosszú irodalma van annak, hogy az Aranylabda mennyire a támadó játékosokat – irányító középpályásokat és csatárokat – favorizálja, és annak is, hogy az egyes országok képviselői milyen személyes preferenciák mentén szavaznak. De az Aranylabdával kapcsolatban a legérdekesebb kérdés mindig is az volt, amit idén is fel kell tenni: a legjobb focistánk kell adni vagy a legjobb csapat legjobbjának?

Évtizedeken át inkább az utóbbi volt a tendencia. 1982-ben valószínűleg nem Paolo Rossi volt a legjobb európai játékos, de nyáron ő lett a világbajnok olasz válogatott kulcsembere, valamint a torna gólkirálya, így nagyon simán nyert. 1996-ban Matthias Sammer EB-győztesként meg tudta verni az éppen mindenen átgázoló Ronaldót. 2010-ben azonban éppen Messivel lett vége ennek: hiába nyertek a spanyolok vébét, Iniesta és Xavi csak a dobogó alsóbb fokaira fértek fel barcelonai csapattársuk mögött.

Az utóbbi években, ahogy a Bajnokok Ligája fokozatosan nagyobb lett még a világbajnokságoknál is, az Aranylabdát rendszeresen a BL-győztes csapat legjobbja kapta. A Real Madrid 2014-18 között négy BL-t nyert, és ezek éveiben háromszor Cristiano Ronaldo kapta a díjat, csak tavaly győzte le madridi csapattársa, Luka Modric, aki 2018-ban a horvát válogatottat is vébédöntőig vezette.

2019-ben a BL-t az a Liverpool nyerte, amely az elődöntőben előbb 3:0-ra kikapott a Camp Nouban, majd egy örökké emlékezetes meccsen 4:0-ra verte Messi Barcelonáját az Anfield Roadon. A Liverpool jelenleg toronymagasan vezeti az angol bajnokságot, kevesen vitatkoznának azzal, hogy 2019-ben ők voltak a világ legjobb csapata. Virgil van Dijk pedig kétségtelenül a világ legjobb hátvédje. Messi viszont továbbra is …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements