A firenzei székesegyház papja letiltotta a Requiemet

Nem engedi a Requiemet játszani a firenzei bazilikában Paolo Bocci atya, aki áthelyezteti a minden évben december 5-én – Mozart születésnapján – megtartott koncertet egy kisebb terembe.

Az előadáson a salzburgi zeneszerző zenéjét évente mintegy 1500 fős közönség hallgatta a Santa Croce (Szent Kereszt) székesegyházban. Idén azonban Mozart Requiemjét és az Ave Verum Corpus című művet bemutató koncertet a felszentelt, történelmi Utolsó vacsora termébe (Cenákulumba) helyezik át, ahol csupán 300 fős közönség fér el.

A világörökség részét képező székesegyház éjjelFotó: Stuart Black/robertharding

Az előadást minden évben az Opera Santa Croce alapítvány szervezi és a Firenzei Kamarazenekar adja elő Giuseppe Lanzetta karmester vezetésével. A koncert ráadásul már nem lesz ingyenes. A nézőknek 10 eurós belépődíjat kell fizetniük, a bevételt jótékony célra fordítják.

A bazilikát csak néhány hónapja vezető Paolo Bocci szerint Mozart Requiemje nem felel meg az adventi időszak légkörének, ezért nem lehet előadni a bazilikában.

Az atya tagadta, hogy azért akadályozná koncertet, mert Mozart szabadkőműves volt.

Riccardo Muti sztárkarmester is szót emelt Bocci döntése ellen. „A szabadkőműves páholyok Mozart idejében egészen más jelentéssel bírtak, mint ma” – mondta a Corriere della Sera napilapnak adott interjújában. Kiemelte: hibának tartja, hogy nem adják elő a Requiemet a bazilikában, mivel a mű kultúránk univerzális értéke.

Tommaso Sacchi kultúráért felelős firenzei tanácsos is bírálta Bocci döntését. „Egy olyan zseni, mint Mozart, nem lehet vita tárgya. A Santa Croce Firenze egyik legrégebbi temploma, tele történelemmel és művészettel. A Requiemet az elmúlt években mindig nagy sikerrel mutatták ott be.” (MTI)

…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements