Beszabadult az Ikea egyik tervezője egy kísérleti Mars-kutatóbázisra, ez lett az eredmény

Az Ikea tervezője, Christina Levenborn és csapata több napot töltött azon a kísérleti helyszínen, ahol pár tudós a Mars-expedíciót szimulálja. Az USA sivatagi részén felállított Mars Desert Research Station nevű kutatóbázison ismerősek lehetnek a bútorok: a svéd bútorcég tervezői ha már ott jártak, jól be is rendezték a speciális tereket.

A szűk helyeken alapvető volt, hogy elsősorban a multifunkcióra és a praktikumra törekedjenek, ugyanakkor az otthonosság érzése is hangsúlyos maradjon – írja a Business Insider.

Az objektum olyan anyagokból épült, melyek a legextrémebb időjárási viszonyoknak is ellenállnak. A kutatóállomás berendezésénél a méret és a forma volt a legnagyobb nehézség. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.
A könnyű mozdíthatóság miatt sok a gurulós termék, a helytakarosság pedig multifunkciós és egymásba pakolható bútorokat kívánt. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.
A létesítményben van egy laboratórium is, ahol a kutatók megvizsgálják a Marson gyűjtött mintákat. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.
A kerek falak igazi kihívást jelentettek a tervezőnek. A bútorokkal sem volt könnyű dolguk: azoknak egyszerre kellett könnyűnek, de strapabírónak lenniük. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.
A szűk helyhez képest viszonylag sok ember dolgozik együtt. Az Ikea tervezőjének szempont volt, hogy figyeljen a gyakran eltérő igényekre. Például van, aki állva, van, aki ülve szeret dolgozni. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.
A létesítményben üvegház is van, itt tudják termeszteni a túléléshez szükséges növényeket. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.
Mindenkinek pihentnek kell lennie. Az Ikea erről is gondoskodott. fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.

Az Ikeánál nem ez az első eset, hogy előre gondolkodnak. Korábban a jövő városát képzelték el.

fotó: Oskar Falck/Inter IKEA B.V.

…read more

Source:: Forbes.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements