Milyen könyvet vegyünk idén karácsonyra?

Kinek? A gyerekeknek? Az okos, de beképzelt irodalomrajongónak? A távoli rokonnak? Egy Kimi Raikönnen-rajongónak? Egy hobbiszakácsnak?
Összeszedtünk 44 jó tippet, hogy megkönnyítsük a választást.

A könyv csodálatos ajándék. Nem részletezzük, hogy miért az, mert egyszer már megtettük. De könyvet ajándékozni egyben felelősség is. Az ajándékválasztás finom, jelzésértékű szimbóluma annak, hogy mennyire figyelünk oda a másikra; vajon jól ismerjük az ízlését? Ha ezen a ponton mellényúlunk, abból nagy sértődések lehetnek. Rossz könyvet ajándékozni annyira nem csodálatos, hogy egyenesen ciki.

De hogyan választhatnánk jól? Először is gondoljuk át, hogy kinek vesszük. Ha nem közeli ismerősről vagy rokonról van szó, próbálkozzunk általánosabb, tapogatózó jellegű könyvekkel, és ragaszkodjunk a semleges címadáshoz. Ha csak felületesen ismerjük az illetőt, lepjük meg Donna Tarttól A kis barát-jával, vagy olyan, semmitmondó című művekkel, mint Szeifert Natália Mi van veletek, semmi?-je, esetleg Jane Teller Semmi-je. Utóbbi már az ötödik kiadásnál tart, és ha valakinek a semmiről alkotott nézeteit ilyen hosszú ideig elfogadja a közgondolkodás, az már valami. A semmi kikezdhetetlen ajándék – kérdezzék csak meg a dalai lámát.

Ha ezen az óvatoskodó, se hús, se hal vonalon haladunk tovább, jó választás lehet Stefanie Stahltól az Igen is, meg nem is; a Reméljük a legjobbakat Carolina Setterwalltól; esetleg a Ma még élünk Emmanuelle Pirotte-tól. Ezek – ahogy azt egy Boldizsár Ildikó-kötet címével mondhatnánk – Mesék a felnőtté válásról. Bizonyos értelemben Charles Brandt: Hallom, szobafestő vagy-ja is az, már amennyiben Martin Scorsese ebből a 2004-es regényből írta új mozifilmje, Az ír forgatókönyvét. (Maga a mű azon kevesek egyike lehet, amit rövidebb idő alatt olvashatunk el könyben, mint hogy végignézzük a három és fél órás filmváltozatot.)

Könyvet ajándékozni azért nehéz, mert ha olyat választunk, amit mi még nem olvastunk, lehet, hogy akaratunkon kívül egy rossz könyvet adunk ajándékba. De hát honnan tudhatnánk, hogy miről szól? A könyvesboltban nincs idő egyszerre végignyálazni háromszáz oldalt! Mondják, persze, hogy ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról, de néha csak arra van idő. A szerzőket, ezek a fellegekben járó lila művészlelkeket persze csak a szöveg érdekli, az már nem, hogy megkönnyítsék a vásárlók dolgát. Mennyivel egyszerűbb lenne az olvasónak, ha már a címből kitalálhatná, hogy miről szól a könyv! Ott van például Klaus Hageruptól A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket. Tessék, ennyi: tuti, hogy ez a könyv egy kislányról szól, aki meg akarta menteni a könyveket. Vagy tessék, ott van Kőhalmi Zoltántól A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit: ez biztos arról szól, hogy egy férfi megölt egy… szóval értik.

<img src="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–GaO1-gT2–/c_limit,w_1160/7O54G80Qvo2nDi9ns.jpeg" srcset="https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–LLUBwpn—/w_290/7O54G80Qvo2nDi9ns.jpeg 290w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–QydI9-0h–/w_330/7O54G80Qvo2nDi9ns.jpeg 330w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–dzrw-UaS–/w_748/7O54G80Qvo2nDi9ns.jpeg 748w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–Awlp6siW–/w_994/7O54G80Qvo2nDi9ns.jpeg 994w, https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–_nzKx4r5–/w_1160/7O54G80Qvo2nDi9ns.jpeg 1160w" sizes="(max-width: 320px) 290px, (max-width: 360px) 330px,
…read more

Source:: 444.hu – Aktuális

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements