Ezek a nyújtás jótékony hatásai

70006657 - sporty young woman doing yoga practice isolated on white background - concept of healthy life and natural balance between body and mental development

Kevesebb sérülés

Fontos, hogy edzés után fokozatosan, testrészről testrészre haladva nyújts le, hiszen ha egy izom esetlegesen túlnyúlik vagy összehúzódik sportolás közben, egyfajta biztonsági hálóként a mozdulat az ínorsóra tevődik át. Ennek következtében rendesen nyújtott szalagok és izmok esetén az izom elernyed és nem sérül meg.

Hatékonyabb edzés

Az izompólya egy olyan kötőszövetháló, ami az izmok körül helyezkedik el. Szövete eredendően lágy, de idővel megkeményedhet, ami az izomnövekedést, fejlődést is gátolhatja. A nyújtás következtében nő az izom mozgástartománya, ami hatékonyabb edzésekhez, kerekebb izmokhoz vezet.

Csökken az izomláz mértéke

Sokan szenvednek a kemény edzések utáni izomláztól, de elsősorban azok, akik nem nyújtanak rendesen. Az izmok nyújtásával a vérkeringés javul, a tejsav elszállítása könnyebb lesz, így ha a teljes izomlázat nem is mulaszthatjuk el másnapra, jelentősen csökkenthetjük a sport e „kellemetlen” velejáróját.

Javul a testtudat és a koordináció

A rendszeres és alapos nyújtás nem csak egészségügyi szempontból javasolt, hanem a testtudat kialakítása miatt is. Aki rendszeresen edz, fontos, hogy kialakult testképe legyen, és teste apró jelzéseire, változásaira megfelelően reagáljon. A nyújtás abban is segít, hogy még hatékonyabbak, intenzívebbek és mentálisan is kielégítőek lehessenek az edzések.

Segít az ellazulásban

A sport már önmagában is a legjobb stresszűző, ám az izzasztó gyakorlatok után érdemes egy-egy levezetést is beiktatni ahhoz, hogy pszichés-mentális egészségünkhöz még inkább hozzájárulhassunk. A jóga, a nyújtógyakorlatok, a meditációs zene segítenek az ellazulásban, hogy ne csak testünkben, de lelkünkben is helyére billenjen minden.

Fotó: 123RF

…read more

Source:: Well&Fit

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások