A szél és a víz biztosítja a legtöbb megújuló energiát

Az Európai Unióban (EU) a megújuló energiaforrásokból származó teljes bruttó villamosenergia-fogyasztás részesedése évről évre folyamatosan növekszik. 2018-ban a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia a felhasznált villamos energia kevesebb mint egyharmadát (32% -át) képviselte, kissé több mint a 2017. évi 31% -ról.

A szél- és a vízenergia mindegyike a megújuló energiaforrásokból előállított teljes villamosenergia kb. Egyharmadát tette ki 2018-ban, a szélenergia (36%) a vízenergia (33%) a legfontosabb források. A fennmaradó egyharmadot napenergia (12%), szilárd bioüzemanyagok (10%) és egyéb megújuló energiaforrások (9%) termeli.

A megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia növekedése nagyrészt tükrözi különösen a szélenergia, valamint a napenergia és a szilárd bioüzemanyagok (ideértve a megújuló hulladékokat is) növekedését, míg a vízenergiából előállított villamosenergia mennyisége viszonylag hasonló volt a tíz évben rögzített szinthez. korábban.

A tagállamok között a 2018-ban felhasznált villamos energia több mint fele megújuló energiaforrásokból származik Ausztriában (73%), Svédországban (66%), Dániában (62%), Lettországban (53%) és Portugáliában (52%). A megújuló energiaforrások magas arányát az osztrák és svédországi villamosenergia-termelésben elsősorban a vízenergia okozza, amely Ausztriában az energiafogyasztás több mint háromnegyedét (77%), Svédországban pedig több mint kétharmadát (69%) termelte.

Ezzel szemben Magyarországon és Máltán (mindkettő 8%), valamint Cipruson és Luxemburgban (mindkettő 9%) a villamos energia kevesebb mint 10% -a megújuló forrásokból származik.

Forrás: Eurostat

(Visited 1 times, 1 visits today)
  A Dunaferr felmondta a kollektív szerződést
Sugárvédelmi szolgáltatások