Mi nem akarjuk bebizonyítani, hogy a gyereket szexuálisan bántalmazták

  • Szombathelyen jött létre 2016-ban izlandi modell alapján a magyar Barnahus, ahol a szexuálisan bántalmazott gyerekekkel foglalkoznak.
  • A barnahus izlandi nyelven szó szerint annyit jelent: gyerekek háza. (Ráadásul az eredeti izlandiban hosszú ú-val, barnahúsnak írják, ami még furcsábban mutat magyar környezetben.)
  • Amikor egy gyereket szexuális abúzus ér, a legtöbb esetben azért nem születik ítélet, mert a bíróságon nem hisznek a gyereknek. A Barnahusban azonban együtt dolgozik rendőr, ügyész, pszichológus, és közben olyan videófelvételeket készítenek, amelyek bizonyító erejűek lehetnek.
  • Az igazságszolgáltatás csak tovább kínozza a bántalmazott gyerekeket a rengeteg kihallgatással, ráadásul ezeken a kihallgatásokon sokszor nem érvényesülnek a gyermekvédelem szempontjai.
  • A Barnahus célja a gyerekbarát igazságszolgáltatás: az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem szoros összekapcsolása.

A kiskorúak szexuális bántalmazása a közvélemény szemében valószínűleg az egyik legelfogadhatatlanabb bűntett, mégis nagyon ritkán kerülnek börtönbe az elkövetők. Ennek egyrészt az az oka, hogy jellemzően nincsenek bizonyítékok vagy bizonyítottságot erősítő tényezők.

Ez ellen küzd a Szombathelyen izlandi modell alapján létrejött Barnahus, ahol a cél az, hogy a gyerekeket csak egyszer hallgassák ki barátságos körülmények között, és ahol olyan videófelvételek és elemzések készülnek, amelyek bizonyító erejűek lehetnek a bíróságon.

A Barnahusban komplex munka folyik

A Barnahust Bragi Gudbrandsson, az izlandi
Gyermekvédelmi Kormányhivatal főigazgatója hozta létre még 1999-ben
Reykjavíkban. Azóta már közel 20 európai országban létezik, köztük Norvégiában, Svédországban,
Hollandiában, Dániában és Horvátországban is.

Mi most Magyarország egyetlen Barnahusát néztük meg a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthon (Tegyesz) épületében, ahol a szürke falak között feltűnő a Barnahus színes folyosója. Lazáry Györgyné, a Barnahus igazságügyi szakértője és klinikai szakpszichológusa, valamint a teljes stáb fogad minket.

A Barnahus folyosója.Fotó: botost/444.hu

A Barnahusban többrétű, komplex munka folyik, aminek az egyik legfontosabb pillére, hogy a hosszas és abszolút nem gyerekbarát kihallgatási procedúra helyett itt csak egyszer, sajátos technikával hallgatják meg azokat a gyerekeket, akiknél felmerül, hogy szexuálisan bántalmazták őket. A másik fő küldetése a Barnahusnak az, hogy az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem területeit összekapcsolja, hogy a szakemberek tudjanak együtt dolgozni azokban az esetekben, ahol felmerül a szexuális abúzus gyanúja. Mindemellett gyerekbarát nőgyógyászati vizsgálatot is végeznek, terápiát is tartanak, és kutatásokat, statisztikákat készítenek.

Lazáry Györgyné azt is küldetésének érzi, hogy az ország összes Tegyeszében lehessen majd Barnahus, és radikális attitűdváltozás induljon el az igazságszolgálatatásban.
A Barnahus folyosóján végighaladva rögtön a két
legfontosabb szobába térünk be, az egyik az, ahol a gyerekekkel foglalkoznak, a másik pedig a monitoring szoba. A gyerekek meghallgatására
kialakított helyiség látszólag egy egyszerű szoba , de valójában mindenhova
kamerák és hangfelvevők vannak rejtve. A játékok sem klasszikus játékok, az abúzusbabáknak nemi
szerveik vannak, testük arányaiban hasonlít például egy nagypapához vagy
anyukához. Miközben ebben a szobában Lazáry Györgyné egy speciális
interjútechnikával beszélget a gyerekekkel, a monitoring szobában, ahol a
nyomozásban részt vevő rendőrök, ügyészek kapnak helyet, egy nagy monitoron figyelik,
hogy mi történik. Akár „súghatnak” is a másik szobában lévő …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások