A Porsche innovatív 3D nyomtatási technológiát mutatott be kagylóülésekhez

Az újdonságnál az ülés középső része, vagyis az ülőlap és a háttámla párnái részben 3D nyomtató segítségével készültek. Az ügyfelek háromféle keménységi szint (kemény, közepes, puha) közül választhatnak a jövőben. Az új technológiával a sportautó-gyártó ismét megerősíti közeli kapcsolatát a motorsporthoz: a személyre szabott sportülés elve a professzionális motorsportban használt vezetőspecifikus üléskialakítást követi.

„Az ülés az egyik közvetlen kapcsolat az ember és a jármű között, emellett pedig különösen fontos szerepet játszik a precíz, sportos vezethetőségben. Éppen ezért a vezetőre szabott ülések már régóta jelen vannak az autóversenyzésben,” mondta Michael Steiner, a Porsche kutatás és fejlesztés részlegéért felelős vezetőbizottsági tagja. „A 3D nyomtatású, testhezálló teljes kagylóüléssel ismét olyan lehetőséget adunk sorozatgyártásban ügyfeleink számára, amivel a motorsportban használatos technológiát tapasztalhatják meg.” A motorsportban megismert ergonomikus illeszkedés mellett az ülés egyedi megjelenésével, alacsonyabb tömegével, fokozott kényelmével és passzív hőszabályozásával is kiemelkedik.

A „3D nyomtatású, testhezálló teljes kagylóülés” alapját a Porsche kínálatában már megtalálható könnyű teljes kagylóülés adja, amely többrétegű konstrukcióban készül: az alapot habosított polipropilén (EPP) adja, amely egy szellőző kényelmi réteghez kapcsolódik, ami különböző poliuretán alapú anyagokból készül háromdimenziós nyomtatási technológiával.

A koncepció ülés „Racetex” szövetkárpitot visel kívül és különleges perforációs mintája tökéletes szellőzést tesz lehetővé. Az ablakpanelek rálátást biztosítanak a 3D nyomtatású struktúra szabadon álló, színes részeire és különösen karakteres kialakítást biztosítanak a teljes kagylóülés számára.

A „3D nyomtatású, testhezálló teljes kagylóülés” a Porsche Tequipment kínálatában lesz elérhető vezetőülésként a 911 és a 718 modellkínálata számára 2020 májusának elejétől. Kezdetben mindössze 40 limitált ülésprototípus lesz elérhető, amelyek európai versenypályákon történő használatra készülnek hatpontos biztonsági övvel. Az ügyfelektől érkező visszajelzések alapján a Porsche mérnökei ezt követően finomhangolják a fejlesztési folyamatot. A következő lépés a „3D nyomtatású, testhezálló teljes kagylóülés” sorozatgyártása lesz háromféle keménységi szinttel és a Porsche Exclusive Manufaktur színpalettájával 2021 közepétől.

Hosszú távon a technológia teljesen személyre szabott megoldások létrehozására is alkalmas, ha az ügyfelek kifejezik érdeklődésüket ezzel kapcsolatban. Ez esetben a személyre szabott ülések és a különböző színlehetőségek bővítése várható.

…read more

Source:: Autoszektor.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások