Drámai finn járványkezelés

Vajon hogyan reagál egy jól szervezett, erős állam és társadalom egy olyan válsághelyzetre, mint a mostani? A Finnországban élő Viktor mesélte el tapasztalatait (és küldött mellé pár fényképet is). Van mit átgondolni…

„Feleségem olvassa az otthoni, magyarországi híreket, én meg a finnországiakat és arra gondoltam érdemes megosztani, mit csinál egy erős állam és egy erős társadalom válság idején.

Március 12-13-án már látni lehetett, hogy komoly változások várhatóak Finnország életében is. A bizonytalanság egy hétvége alatt elmúlt, és a finnek meg az országban élő félmillió bevándorló nagyon gyorsan álltak át az új, korlátozott helyzetre. Az egész drámai volt magyar családunk számára: drámaian olajozott, drámaian hatékony és drámaian drámamentes.

Március 12-én este jött az email az munkahelyemről, hogy átállunk a távoktatásra, lemondunk minden nagyobb rendezvényt és külföldi meghívást. Én alapvetően kutatással foglalkozom és tudományos rendezvényeket szervezek, ezért a kutatás átkerült teljesen az otthoni dolgozó szobámba, a rendezvényeket kettő májusi kivételével lemondtuk a hozzájuk tartozó hotel- és jegyfoglalásokkal együtt.

Az egyszem kurzus, amit ebben a félében tanítok, meg eleve online felületen van, így abban változás nem volt. Ezzel meg is volt az átállás. Én nem indultam a boltba betárazni élelmet, arra gondoltam, hogy lehetetlen, hogy bármi gondunk legyen itt, Finnországban.

Online oktatás némi nehézséggel

Feleségem egésznapos finn nyelv- és kultúraoktatásra jár. Őket még hétfőn, március 16-án behívták egy eligazításra és bejelentették, hogy otthoni oktatás lesz innentől az iskola online rendszerében (ItsLearning), ami app formában is letölthető egyébként.

Itt volt egy kis fejetlenség, mert nem igazán tudták elmondani, hogyan fog zajlani az új, online oktatás, és még a jelenléti ívet az aláírásokkal is a teremben felejtették.

Másnap, március 17-én sem indult valami ígéretesen az online oktatás. Csak nehezen tudtunk belépni, mert a kapott login nem volt jó, időközben megváltoztatták, amit csak nehezen tudtunk a FAQból kibogarászni.

A weboldal túl volt terhelve, lassan töltődött be, az app nem működött. A tanár iszonyatos mennyiségű feladatot töltött fel a rendszerbe, szigorú határidőkkel (9.00, 10.00, 11.30, 13.00).

Az első nap ennek megfelelően kudarccal végződött. A feleségem csoportjában tanuló bevándorlók fele be sem tudott lépni az első nap a rendszerbe, a harmadrészük még az első feladatnál sem jutott tovább, hiszen a legtöbben otthon maradtak iskolás, óvodás gyerekeikkel.

Feleségem mesélte, hogy egyik arab osztálytársa most három gyerekkel van otthon, miközben a férje dolgozik, ennek megfelelően neki már maga a túlélés is kihívás, nem hogy még tanuljon napi 6-7 órát mellette.

Az rendszert gyorsan átkalibrálta a tanár és csütörtökön, pénteken már emberi határidővel, emberi mennyiségű feladatot kaptak. A tanár az appban és telefonon tartotta a feleségemmel a kapcsolatot, a rendszer jól működött, így pár nap alatt minden a helyére került.

A gyerekünk óvodás, hétfőn, még a március 16-i állami bejelentés előtt utoljára elment óvodába. A nap végén a gondozóval megbeszéltük, hogy bár az óvodák nyitva maradnak, ha lehet, a gyerek otthon marad.

Este a kormány bejelentette ugyanezt, és másnap kaptam egy sms-t, amiben megkérdezték, meddig tud a gyerek otthon maradni. Válaszoltunk, hogy ameddig szükséges, most úgy tűnik, ez határidő április 13., mert egyelőre eddig zárták be a könyvtárakat, kulturális és oktatási intézményeket.

„Apokaliptikus” jelenetek finn módra

A kormány drámai bejelentése következtében itt, Espoo városában is …read more

Source:: Határátkelő

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások