Erre kell figyelni az adóbevallási tervezetnél

Az őstermelőknek, az áfás magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak az adóbevallási tervezet egy „ajánlat”, ami nem válik automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni az őstermelői, az egyéni vállalkozói és más, a tervezetben nem szereplő (például ingatlan-bérbeadásból származó) jövedelmi adatokkal.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem volt több mint 600 ezer forint, és más bevallásköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást sem kell benyújtania.

Ha nem egészítik ki, nem módosítják a tervezetet, az nem válik érvényes személyijövedelemadó-bevallássá, erre a webes kitöltőprogram külön figyelmezteti is az érintett adózókat.

A kiegészített szja-bevallási tervezetet mentés után, május 20-áig kell elküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Az adóhatóság a tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók tevékenységéhez kapcsolódó bevételek, költségek nem szerepelnek a nyilvántartásban, így azokat a tervezet nem tartalmazza, csak ajánlatként segít a bevallás elkészítésében.

A koronavírus miatt fontos halasztásról döntött a NAV

Három hónap haladékot kapnak a cégek az online számlázást érintő változásnál.

Ha az említett kör nem módosítja a tervezetét, vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV május 20-a után kéri a hiány pótlását, amire 15 napos határidőt ad.

…read more

Source:: Hir24 – Gazdaság

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások