Összeesküvés Amerika ellen: Mi lett volna, ha egy fasiszta sztár legyőzi Rooseveltet?

Philip Roth 2004-es regényéből készített minisorozatot az HBO, az alkotók a Drótért felelős David Simon és Ed Burns. A járvány kellős közepén kezdték el vetíteni, és bár a sztori alapvetően egy mi lett volna ha? típusú, nyomasztó disztópia, mégis mindenkinek azt ajánlom, kezdje el nézni, akkor is, ha a koronavírus miatti szorongást eddig inkább csak Váratlan utazás-maratonokkal igyekezett kezelni.

Amikor megírta ezt a könyvet, Philip Rothnak nem nagyon lehetett fogalma róla, hogy fog kinézni Amerika és a világ 2020-ban. Ő csak írt egy regényt, melynek saját maga és családtagjai a főszereplői, akik a New Jersey-i Newark egyik zsidó szomszédságában élnek. A regényben szinte minden ugyanolyan, mint a szerző gyerekkorában volt, egy fontos kivétellel: 1940-ben a republikánus párt támogatásával megnyeri az elnökválasztást a nemzeti hős, Charles Lindbergh. Igen, az a Charles Lindbergh, aki 1927-ben világsztár, és gyerekek millióinak példaképe lett, miután leszállás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt.

Csakhogy ez a Lindbergh súlyosa antiszemita, rasszista, szimpatizál a náci Németországgal, és nem akarja, hogy az Egyesült Államok belépjen az antant oldalán a második világháborúba.

A sorozat iszonyú erősen indul, és azért is merem ajánlani a járvány miatt csak pozitív élményre vágyó olvasónak is, mert – mint David Simon minden alkotása – garantáltan kirángatja az embert a mostani valóságból – még ha ezzel egy nem túl vidám, de legalább nem valódi másik valóságba repíti el.

A sorozatban a Roth családot átnevezték Levinnek, de amúgy minden maradt ugyanúgy. Anya, apa és két fiuk esténként együtt hallgatják a rádiót, rokonaik nagyon gyakori látogatók házukban, a szomszédságban csak zsidók laknak. Esténként mindenki az utcán van, hogy megvitassák a napi híreket. Amik viszont egyre aggasztóbbak, főleg rájuk nézve, főleg azután, hogy Lindbergh politizálni kezd.

Elizabeth Levin szerepében Zoe KazanFotó: HBO

A Lindbergh életrajzát kevéssé ismerő néző valószínűleg nem érti, miért egy valós, ráadásul nagyon népszerű alak testesíti meg a könyv, és így a sorozat főgonoszát.

A válasz egyszerű: azért, mert tényleg antiszemita volt. A valóságban sosem indult az elnökválasztáson, de jó pár hátborzongató megjegyzése volt. A Smithonian végig is vette, mi igaz, és mi nem Lindbergh antiszemitizmusát illetően. Először is: valóban azzal vádolta a zsidókat, hogy háborús agitátorok. És valóban arra figyelmeztetett, hogy veszélyt jelent a keveredés az „alsőbbrendűekkel”. De – a könyvben írtakkal ellentétben – soha nem mondta, hogy a Szovjetunió német megszállásával Adolf Hitler megmentette a világot a kommunizmustól és a gonoszságtól.

Philip Roth könyvében Lindbergh megválasztása után azonnal baráti jobbot nyújt Németországnak és Japánnak, de a háborúból inkább kimarad. Személye és intézkedései megosztják a Levin család tagjait és az egész zsidó közösséget is. A zsidók ellen irányuló intézkedéseket mézbe mártják, így sokan azt gondolják, Lindbergh csak jót akar az egész országnak, mégiscsak egy nemzeti hős. Jelszava: …read more

Source:: 444.hu – Aktuális

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások