Ez történik, ha nem eszel többé kenyeret

8033513 - sliced bread with ears

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta egyszerűen nem tud kimenni a divatból. Az elhízás főbűnösének a kenyeret, a tésztát és a pizzát tartja, követői pedig pestisként kerülik ezeket a táplálékokat. A táplálkozási szakemberek máig próbálják megfejteni, hogy meddig egészséges korlátozni a szénhidrát bevitelét. Ráadásul egyre nyilvánvalóbb, hogy az egyes szénhidrátok tápanyagtartalma és feldolgozása között is igen lényeges különbség van.

Csupán vízből fogysz

Ahogy csökkented a szénhidrát bevitelét, az első dolog, amit rögtön észreveszel, hogy mágikusan elkezdenek lemenni rólad a kilók. Azonban, tudnod kell, hogy ilyenkor sajnos nem zsírból, csupán vízből fogysz. A szénhidrátok a szervezetben glikogén formájában raktározódnak, vízzel együtt. Tehát amint megvonjuk magunktól a szénhidrátokat, és elkezdjük felhasználni a glikogén raktárakat, igen jelentős víztől szabadulunk meg hirtelen.

Úgy érzed magad, mintha ledöntene a lábadról a betegség

A szénhidrátok az agy fő energiaforrásai. Amikor valaki kiiktatja őket az étkezéséből, az agy döcögve próbál tovább működni, főleg, miután a glikogén raktárak kiürülnek. Végül a szervezet elkezdi lebontani a zsírt is. Amikor a máj lebontja a zsírokat, hogy energia váljon belőle, zsírsavak keletkeznek, amelyeket ketonoknak vagy ketontesteknek nevezünk. A szervezet próbál ketonokkal működni, hogy ne érezd magad ilyen ramatyul, de sajnos nem ezek a szervezet elsődleges üzemanyagai. Az eredmény pedig nehézlégzés, szájszárazság, fáradékonyság, gyengeség, szédülés, hányinger, álmatlanság és ködös agyműködés. Általában pont olyan tünetek jelentkeznek, mint amikor influenzásak leszünk.

Az ételek utáni sóvárgásod csillapodik

A finomított szénhidrátok hírhedtek hirtelen vércukoremelő, majd utána azt csökkentő hatásukról. A kutatások szerint pedig a vércukoringadozás egyértelműen ételek utáni sóvárgást okoz. Ha elhagyod a szénhidrátokat, ez megszűnik, így jelentős mennyiségű kalóriát takaríthatsz meg. Nem tudod teljesen kiiktatni a kenyeret? Ne aggódj, a szakértők szerint már az, ha fehérről teljes kiőrlésűre váltasz is képes elűzni a kínzó vágyakozást a kalóriabomba falatok után.

A szívbetegség és a cukorbetegség kockázata csökken, vagy épp nő (!)

A szénhidrátnak a szív- és a cukorbetegség kialakulására gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen fajtáját fogyasztjuk. A finomított szénhidrát megemeli a palmitoleic sav szintjét, amely növeli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű szénhidrátok szabályozzák a vércukor- és a koleszterinszintet, így sokkal kevesebb az esély, hogy ilyen típusú megbetegedés alakuljon ki fogyasztóiknál. Kérdés még, hogy a komplex szénhidrátok a barátaink?

Állandóan gyenge vagy

A teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű vas-, magnézium- és B-vitamin-források, ezáltal kulcsszerepet játszanak a megfelelő energiaszint fenntartásában. Ráadásul, mivel szervezetünk elsődleges üzemanyagai eleve a szénhidrátok, így az összes sejtünk lelassul, ha nem kapja meg a szükséges mennyiséget belőle. Érdemes ennek fényében dönteni arról, hogy minden szénhidrátot kiiktassunk-e az étrendünkből.

Emésztési gondjaid vannak

A komplex szénhidrátok fogyasztásával gondoskodhatunk a megfelelő rostbevitelről. Nem véletlen, hogy a felnőtt lakosság nagy része szenved a rosthiány következményeitől. A rost ugyanis stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az elhízás és a krónikus megbetegedések kockázatát, illetve gondoskodik a megfelelő kiválasztásról, emésztésről.

Lehangolttá válsz

Úgy érzed súlyos depresszióban szenvedsz? Nyugalom, csak a megvont szénhidrát az oka az állandó levertségnek és rosszkedvnek. A komplex és a finomított szénhidrátok egyaránt növelik a szerotonin, azaz az úgynevezett örömhormon szintjét. Ezért, ha minden szénhidrátot megvonunk magunktól, az nem tesz jót közérzetünknek és mentális egészségünknek.

Gyengébben mennek az edzések

A rendszeres testmozgás hatására …read more

Source:: Well&Fit

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Advertisements
Sugárvédelmi szolgáltatások